Снимка: БТА
fallback

Правителството в оставка одобри отпускането на 10 млн. лева за повишаване на заплатите на служителите в затворите.

"Многократно сме съдени за условията в затворите, а служителите там работят при тежки условия, имаше и диспропорция в заплатите в сравнение с други структури", разясни премиерът Бойко Борисов. Той посочи, че на Министерството на правосъдието и на синдикатите е било обещано отпускането на средства, ако приходите в бюджета устойчиво нарастват.

Правосъдният министър Екатерина Захариева заяви, че системата е недофинансирана отдавна и над 7 години не са увеличавани заплатите на служителите там. Това е довело до напускане на голям брой надзиратели и въпреки многото конкурси свободните бройки не се заемат.

Захариева посочи още, че пълният състав по охрана в местата за лишаване от свобода е свързан и със сигурността. Отпуснатите пари пък ще позволят заплатите в затворите да се доближат до тези в останалите структури в системата за сигурност. Правосъдният министър подчерта, че решението не е предизборно, а от август миналата година.

По думите й за първи път през 2016 г. са закупени металотърсачи навсякъде в затворите.

Най-често в затвора в Белене пък лишените от свобода ползвали неправомерно мобилни телефони и там ще бъде внедрена система за заглушаването на устройствата. В затворите текат и ремонти, защото България плаща обезщетения за лошите условия, присъдени от съда, напомни правосъдният министър.

След като Министерският съвет гласува парите, Гергана Георгиева, главен директор на ГД "Изпълнение на наказанията", връчи плакети в знак на благодарност на премиера и на министъра.

"Горанов ще каже, че скъпо ни излизат тези плакети", пошегува се Борисов и допълни, че важното е хората да са доволни и да си вършат работата съвестно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

14

Анонимен

преди 7 години

ГЕРБ КУПУВА ГЛАСОВЕ

13

тя

преди 7 години

Пред избори винаги дигат нечий заплати за да печелят гласови и после ,о-ле-ле...

12

Анонимен

преди 7 години

Абе тия докога ще раздават пари на поразия.Днес щели да одобрят още един милиард за саниране.С вълшебна пръчка от джоба ли ги вадят?Нали уж нямаха пари за пенсии и заплати?Да се измитат по-бързо,ако вече не са фалирали държавата.Скоро ще се разбере.

fallback