Снимка: Булфото, архив

България трябва да продължи да бъде доверен партньор, достоен член на НАТО, заяви президентът Росен Плевнелиев, който днес удостои с висше офицерско звание и висши държавни отличия военнослужещи от Българската армия.

Още по темата
ившият началник на отбраната генерал Константин Попов беше награден с орден "Стара планина" първа степен с мечове за изключително големите му заслуги за развитието на Българската армия.

Бригаден генерал Боян Ставрев беше удостоен с орден "За военна заслуга" първа степен за особения му принос за развитието на Българската армия, а полковник Иван Ортомаров получи висше офицерско звание "бригаден генерал".

"Искам да изразя личната си признателност, аз работих с вас, научих много от вас, заедно бяхме добър екип и постигнахме много", посочи Плевнелиев, цитиран от БТА.

"В последните години, без да замитаме нито един проблем на българската армия, действахме коректно, посочвахме проблемите, за да ги решим", изтъкна президентът.

"Вие действахте смело, поехте политическа отговорност, постигнахте много, не всеки беше на ваша страна, не всички ще ви кажат благодаря, но не затова сте тук - вие сте тук заради вътрешното си убеждение кое е правилно и кое не", обърна се той към военнослужещите.

По думите на президента има много работа за вършене в държавата и има място за всеки, който иска да й служи.

Държавният глава подчерта също, че планът и програмата за развитие на въоръжените сили трябва да се изпълнят бързо и отговорно.

Той отбеляза, че България няма как да бъде изолирана от негативните процеси, които текат по целия свят.

"Рекордният брой кризи, бежанци, терористични атаки, заплахи в близост до нашите граници ни карат да бъдем осторожни, да действаме на високи обороти, да бъдем отговорни", призова Росен Плевнелиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase