Снимка: архив "Булфото"

Поредният опит за изборни промени, свързани с решението на референдума от 6 ноември, беше спрян в парламента.

Всички партии без ГЕРБ гласуваха против дневния ред на правната комисия, в който трябваше да се обсъдят изменения в Изборния кодекс за въвеждане на мажоритарни избори и намаляване на държавната субсидия на партиите. За това вече има два проектозакона – един на ГЕРБ и един на независимия Георги Кадиев, който внесе текстовете, написани от Мая Манолова.

Още по темата

"Не искаме да допринасяме за шоуто, то е довечера", каза депутатът от ДПС Четин Казак след като разглеждането на Изборния кодекс се провали, пише "Фокус".

Чавдар Георгиев от БСП пък нарече предложението на ГЕРБ за промени в Изборния кодекс за предстоящите избори "популизъм".

"Още от самото създаване подписката на гражданите, които искаха този референдум, бе от 6 въпроса, 3 от тях бяха определени за противоконституционни, което внася порок в цялата подписка. И да слушам политически палячовци, по-скоро шоумени, които се опитват да ме учат на демокрация просто е недопустимо", каза той.

Според Георгиев разумните народни представители са гласували правилно в комисия като са гласували против разглеждането на Изборния кодекс.

"Имам своите основания да твърдя, че този референдум е изначално опорочен. Защо ние трябва да ставаме участници в такъв фарс?", попита той.

На въпрос какво ще каже на всички хора, които остават подведени, той отговори, че ще им каже, че са подведени от едни шоумени.

"Колегите, които говориха за цирк, всъщност направиха цирка", отвърна пък шефът на правната комисия от ГЕРБ Данаил Кирилов.

Според него нищо не налагало бойкотирането на заседанието. Кирилов смята, че редно и достойно би било да се влезе в дебати по същество.

"Ако има такава съпротива по отношение на конкретните законопроекти, все пак с гласуване може да се стигне до решение на парламентарната комисия", допълни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase