Снимка: архив, Булфото
fallback

Бившият депутат от НДСВ и шеф на Народното събрание Огнян Герджиков призна, че с него са водени разговори да оглави служебен кабинет, съставен от новоизбрания президент Румен Радев.

"Нищо категорично не мога да кажа, има още време, всичко ще се изясни. Аз не съм казал нито "да", нито "не", заяви той.

Oще по темата

На въпрос дали ако се стигне до крайно решение ще приеме поста, той каза само: "Нека първо се стигне до решение".

"Политическа криза няма. Нормални процеси са правителствата да подават оставка. Има си процедура за това, разписана в Конституцията и в законите на страната, и тук няма никаква драма. Драма ще има, ако след изборите новият парламент не може да излъчи правителство и да трябва да се завърти рулетката и влезем в спиралата от избори към избори", каза още юристът пред БНТ.

Според Герджиков, въпросът дали президентът Росен Плевнелиев е нарушил Конституцията като не състави служебен кабинет и предостави тази възможност на приемника си - ген. Радев, е деликатен.

Той отбеляза, че в Конституцията не е посочен срок за съставянето на такова правителство, което се тълкува различно в частното и публичното право, и именно това е причината за противопоставянето на специалистите дали държавният глава е нарушил основният закон.

"Аз също съм склонен да смятам, че президентът Плевнелиев не е нарушил Конституцията", подчерта проф. Герджиков и допълни, че "правото никога не сработва напълно - животът е много по-богат от това правото да може да регулира всичко, получават се луфтове и тогава се пораждат и споровете между юристите".

"От държавническа гледна точка няма съмнение, че президентът постъпи целесъобразно, защото щеше да бъде много странно да имаме служебно правителство за 3 седмици. Това щеше да е планетарен прецедент", настоя юристът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

32

ognyanz

преди 7 години

До 40: Да не би да си искал да напишеш: "Бойко, член на БКП"?Ако трябва да се избира между двамата, бих избрал Герджиков.

31

Гацов

преди 7 години

Хе-хе , другаря радев се прави на неутрален. Така са му казали от бешипету - да сложи някой който не е взел-дал от БСП, че хората да си кажат ето не е социалист, ще гласуваме за БСП защото ако стане нещо - генрала е насреща.

30

Казасов

преди 7 години

От това,което са цитирали като думи на Герджиков виждам,че е точен и обективен.А дали ще приеме поста,ще видим.

fallback