Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

В интервю за "Файненшъл таймс" новоизбраният президент Румен Радев заяви, че България винаги ще работи заедно с ЕС и НАТО, съобщи БНР.

Още по темата

Според изданието Радев се стреми да разсее опасенията, че е твърде близо до Кремъл.

"Искам България да бъде истински член на НАТО, с реални възможности и да бъде лоялен и предсказуем партньор", казва Румен Радев и посочва, че никога не е посещавал Москва.

Според Радев е необходимо сътрудничество между Русия и НАТО срещу общите заплахи - тероризмът и ислямският фундаментализъм.

"Ако не намалим противопоставянето, не можем да си изправим ефективно срещу тези глобални заплахи", казва Радев.

Авторката на интервюто подчертава, че той говори гладко английски.

Като отхвърля със смях твърдението, че е ориентиран към Русия, Радев казва, че първите му посещения зад граница ще са в Брюксел и Букурещ, а не в Москва.

"България ще си остане проевропейска, но ние не одобряваме Европа на две скорости", казва още Радев.

Като президент той смята да започне персонална кампания за справяне с хроничните проблеми на България като черпи опит от успеха на Румъния във вкарването в затвора на корумпирани политици и връщане на откраднати еврофондове.

"Искам, както правех, когато разработвах тренировъчен модел за военно-въздушните ни сили, да изуча, анализирам и развия най-добрите решения", казва Радев и обещава да проучи не само румънския опит, но и на други държави.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase