Архив: Булфото
fallback

11 стотинки да е партийната субсидия за глас, ако дадена политическа сила е била подкрепа от 1 милион избиратели. Такава промяна в изборното законодателство внасят реформаторите.

На референдума, който се проведе заедно с президентските избори, 2 516 791 души поискаха годишната държавна субсидия, отпускана на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори.

Oще по темата

Въпреки това депутатите си гласуваха и през 2017 г. субсидия от по 11 лева на глас. Сумата беше същата и в бюджета за 2016 г., когато беше символично намалена с 1 лв. в сравнение с 2015 г.

След допитването пък премиерът в оставка Бойко Борисов се обяви за отпадането на държавната субсидия, но според реформаторите това не е редно.

Те предлагат тя да си остане по 11 лева до 150 000 получени гласа и да се намалява с по лев за всеки 100 000 лева до достигането на 11 стотинки за 1 милион получени гласа.

"Така партиите ще са финансирани прозрачно, без да са зависими от корпоративни интереси и влияние", мотивира идеята Нестимир Ананиев.

Реформаторите обявиха още, че следят под око служебното правителството, което ще бъде назначено от новоизбрания президент Румен Радев, защото то ще организира предстоящите предсрочни избори.

"Ще държим лично отговорен Румен Радев, ако не се осигури възможността за машинно гласуване, както е по закон", закани се Антони Тренчев.

Според него никой не работи по въпроса, а съмненията, че БСП се готви за служебна победа се засилват и от факта, че социалистите от начало са против машинното гасуване.

Предложеното райониране при мажоритарна системата пък било административен миш-маш, смятат депутатите от РБ.

Според Димитър Делчев картата било писана на коляно и ще доведе до хаос, защото не се базира на реалния брой население по места.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

29

АЗ

преди 7 години

Ако не се съобразят с волята на 3.5 млн гласоподаватели, субсидията да е 1 лев, то няма да ходим да гласуваме и няма да вземат и 1 стотинка. Стига с тези популистки изказвания! Народът реши!!!

28

Анонимен

преди 7 години

В момента политиката е финансова далавера, защото има много механизми за облагодетелстване, включително партийните субсидии. По тази причина в политиката се въртят явно хора със здрави лакти и нисък морал. Когато махнем повечето от механизмите, които ги обогатяват, имаме шанс в политиката да влязат хора, които имат идеи и стремежът им е благото на страната. Шансът да имаме качествени политици е да премахнем финансовата мотивация. Иначе качествените ще бъдат изтикани от пробивните и алчните.

27

Анонимен

преди 7 години

Интересно господа реформаторите за каква субсидия гласуваха преди по -малко от месец? Дали не бе 11лв. за глас.Аман от популисти. Те на това се вика гьон сурат.

fallback