Снимка: Олег Попов/Dnes.bg

Орязването на държавните субсидии за партиите отново влезе на дневен ред в парламента. 

Депутатите изненадващо приеха предложението на независимия Велизар Енчев за това. Те приеха в седмичната си програма обсъждане на промени в Закона за политическите партии, с които парите за политическите формации, които държавата дава, да бъдат намалени от 11 лева на глас на 5 лева на глас. 

Енчев предложи обсъждане на изменението за четвърти път. Трите пъти досега то ба отхвърляно от депутатите. Сега обаче влезе в дневния ред на парламента със завидно мнозинство - 115 бяха "за",  8 - "против", 17 се въздържаха. 

Предложението влиза като последна точка в дневния ред и няма гаранция, че ще се стигне до него. А и да се стигне, няма гаранция, че ще бъде прието. 

Миналата седмица депутатите имаха възможност да намалят парите, които държавата отпуска за партиите им, но не го направиха. Те гласуваха в бюджета за догодина същата сума за субсидии, каквато и през тази година. 

Въпросът за намаляване на партийните субсидии присъстваше и в референдума от 6 ноември. Мнозинството от участвалите в него гласуваха субсидиите да станат 1 лв. на глас.

Референдумът обаче не постигна процентът, нужен за задължителност и отново депутатите ще трябва да обсъдят въпроса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase