Снимка: архив Reuters
fallback

Лидерът на ДОСТ Лютви Местан се обяви за продължаване на живота на сегашния парламент.

Според него обаче това трябвало да стане, не за да се промени Изборният кодекс и да се въведе мажоритарен вот, както иска ГЕРБ, а за да се свика Велико Народно събрание.

В позиция, изпратена до медиите, Местан припомни, че и Бойко Борисов, и Реформаторския блок, са се изказвали в подкрепа на свикване на ВНС.

"Политическата необходимост от свикване на VIII Велико Народно събрание е безусловна – има нужда от рестарт на българската демокрация и държавност", убеден е лидерът на ДОСТ.

Oще по темата

Той застъпва тезата, че в рамките на тази Конституция не е възможна радикална реформа на съдебната система. А без нея, според Местан, българската държава ще остане в клещите на корупционните и олигархични кръгове.

Според лидера на ДОСТ дори и въвеждането на 10% мажоритарен вот, както настояват от ГЕРБ, не е възможно без да се измени Конституцията.

Затова Местан смята, че ще е далеч по-отговорно не само политически, но и държавнически да се избере нов кабинет, за да се подготви "дълбок и всеобхватен конституционен проект като основа за свикване на VIII ВНС".

"Да спрем с игрите! Ако са истински отговорни, ГЕРБ и мандатоносителят да предложат на  Народното събрание премиер и състав на ново правителство без фашистки примеси с основна цел изготвяне на конституционен проект за свикване на VIII ВНС. Всичко друго е тактико-популистка игра "иди ми – дойди ми" и налива вода в мелницата на антиевропейските сили в България", категоричен е лидерът на ДОСТ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

19

Анонимен

преди 7 години

РЕФЕРЕНДУМЪТ Е ИМПОТЕНТЕН, НЕ МУ СТИГАТ ГЛАДОВЕ. ПЪК И САМО 35 % от ИЗБИРАТЕЛИТЕ СА ВЗЕЛИ УЧАСТИЕ. ОСТАНАЛИТЕ 4,5 МИЛИОНА НЕ СА ГО ПОДКРЕПИЛИ.

18

Анонимен

преди 7 години

В ловеч преди коледа се минава на режим на вода ми ко не вали цяла година нее ли срамота бре кои години ни връщате поне след празниците да бе бре управия

17

Blue_Sky

преди 7 години

С подобен парламент, а ние знаем, че ще е подобен, дали велико народно или обикновено е все тая.

fallback