Снимка: архив Reuters

Лидерът на ДОСТ Лютви Местан се обяви за продължаване на живота на сегашния парламент.

Според него обаче това трябвало да стане, не за да се промени Изборният кодекс и да се въведе мажоритарен вот, както иска ГЕРБ, а за да се свика Велико Народно събрание.

В позиция, изпратена до медиите, Местан припомни, че и Бойко Борисов, и Реформаторския блок, са се изказвали в подкрепа на свикване на ВНС.

"Политическата необходимост от свикване на VIII Велико Народно събрание е безусловна – има нужда от рестарт на българската демокрация и държавност", убеден е лидерът на ДОСТ.

Още по темата

Той застъпва тезата, че в рамките на тази Конституция не е възможна радикална реформа на съдебната система. А без нея, според Местан, българската държава ще остане в клещите на корупционните и олигархични кръгове.

Според лидера на ДОСТ дори и въвеждането на 10% мажоритарен вот, както настояват от ГЕРБ, не е възможно без да се измени Конституцията.

Затова Местан смята, че ще е далеч по-отговорно не само политически, но и държавнически да се избере нов кабинет, за да се подготви "дълбок и всеобхватен конституционен проект като основа за свикване на VIII ВНС".

"Да спрем с игрите! Ако са истински отговорни, ГЕРБ и мандатоносителят да предложат на  Народното събрание премиер и състав на ново правителство без фашистки примеси с основна цел изготвяне на конституционен проект за свикване на VIII ВНС. Всичко друго е тактико-популистка игра "иди ми – дойди ми" и налива вода в мелницата на антиевропейските сили в България", категоричен е лидерът на ДОСТ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase