Снимка: БТА

Общ преглед

Омбудсманът Мая Манолова даде начало на кампанията "Не хаби – дари!" - насочена срещу пилеенето и разхищаването на храни и за борба с глада.

"През 2016 г. постигнахме една голяма победа – падане на ДДС за дарените храни, така че от 1 януари производителите и търговците на храни ще имат стимули да даряват, а не да унищожават храни. Време е да надградим постигнатото с кампанията "Не хаби – дари!", заяви Манолова.

По думите й статистиката наистина е стряскаща - 670 000 тона храна се унищожават годишно, от които близо 80% се пилеят от домакинствата.

"На всеки българин се пада по 80 кг годишно унищожена храна. При положение, че в същото време 1,5 млн. българи гладуват и живеят под прага на бедност", обясни Манолова. По думите ѝ има деца, които не се дохранват, защото семействата им не могат да си го позволят. Омбудсманът каза, че това, което изхвърляме ежедневно, може да напълни трапезата на хора, които не могат да си го позволят

"В рамките на тази кампания ще има много и различни инициативи, които да подпомогнат споделянето на храни чрез хранителни витрини под контрола на БАБХ, ресторанти, които ще се включат и ще оползотворяват храни с лош търговски вид и в изтичащ срок на годност", заяви Манолова. Тя уточни, че започват скромно и символично с безплатни лакомства за Коледа и чаша горещ чай, което и приляга на един коледен базар.

"Убедена съм, че трябва да възпитаваме уважение, респект и любов към храната. Мотото на кампанията е "безОСТАТЪЧНО щастливи", защото храната е здраве, живот, съпреживяване, удоволствие, щастие и не трябва да пилеем тези късчета щастие безотговорно", добави Манолова.

Тя посочи, че всяко четвърто българско дете няма основни хранителни продукти на своята трапеза.

"Това трябва да ни накара като общество да се замислим. Ще влезем в училищата с известни лица от екрана и сцената, с които да организираме открити уроци по готварство, в които да разкажем на децата, че хранителните продукти дори да нямат добър търговски вид, са годни за употреба и трябва да бъдат ценени. Кампанията ще се разгръща през цялата 2017 г., така че сме отворени за идеи. Първите хранителни хладилни витрини, които ще организираме, ще бъдат в сградата на омбудсмана, за да има контрол", коментира омбудсманът.

Манолова каза, че кампанията ще е успешно приключена, когато няма гладни хора у нас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар