Снимка: Reuters

За избори най-късно в началото на април се обяви новоизбраният президент на България Румен Радев.

Вотът трябва да се проведе възможно най-бързо и по нов изборен закон, който е очакван от хората. И ако този закон не бъде добър, той може да заложи мини в следващия парламент”, подчерта бившият ръководител на родните ВВС в предаването "Годината" на Дарик радио.

Още по темата
Радев подчерта, че председателството ни на съвета на ЕС чука на вратата, а "това политическо безвремение в момента нанася своите вреди на това председателство". Всеки ден загубен е от значение, заяви новоизбраният президент.

Той подчерта, че в момента топката е в ръцете на парламентарните партии и очаква да се намери разумно решение.

"Хората очакват да се прави политика, която да решава техните проблеми", посочи още Радев, като изрази мнение, че референдумът е наказал високомерието на политиците. Според него хората искат във властта личности с ясни ангажименти, а не такива, които да се покриват зад партийните листи.

Бъдещият президент се обяви в подкрепа на мажоритарен вот у нас, но уточни, че най-добрият вариант е смесена система. Мажоритарният вот трябва да се въведе по един разумен начин, като се видят възможните рискове. Трябва да направим това, което е най-добро за нас и да минимизираме рисковете, посочи още той.

По негови думи най-важното в новата избирателна система е районирането на страната. Той прогнозира, че този процес ще отнеме време заради организацията и потенциалните спорове.

Радев изрази мнение, че премиерът Бойко Борисов не е имал основателна причина да подаде оставка след президентския вот. "Уважавам все пак неговото решение", отбеляза бившият шеф на ВВС.

В отговор на въпрос Радев призна, че работи по вариант за служебен кабинет и има готовност да назначи такъв, ако се наложи. "За мен са важни личностите и тяхната експертиза, както и техните приоритети", посочи новоизбраният български президент.

Той отговори и на критиките, че е присъствал на мястото на трагедията в Хитрино, но не и на Консултативния съвет по национална сигурност, свикан от президента Росен Плевнелиев. Радев заяви, че президентът трябва да бъде при хората, при тези които страдат и са в шок от това, което ги е сполетяло.

"Ходих в болницата в Шумен, срещнах се с ранените. На консултативния съвет не отидох, защото не е добре да се смесват неформални с формални задължения. Няма как при положение, че не съм поел поста, да се намесвам в решенията и бях прав, защото няма как президентът да стане гарант на този политически театър", коментира Радев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase