Снимка: БТА

Президентът Росен Плевнелиев обяви подкрепата си за смесена избирателна система, а не за изцяло мажоритарна.

Още по темата
Аз съм против мажоритарните избори, подчерта държавният глава в предаването "Годината" на Дарик радио. По думите му най-добрият вариант е т.нар. немска система, която "взима най-доброто и от политическите партии, и от личностите".

"Политическите партии в България имат място в политическия живот, но те допуснаха голяма грешка – те заложиха на дисциплината, беше важно всеки да гласува в парламента така, както партията е решила", подчерта Плевнелиев, който призова българските политици да взимат мъдри решения. Според него обаче народът е показал жълт картон на последните избори не само на премиера, но и на целия политически елит.

"Аз не съм за това, да останат само големите политичеки партии", допълни още държавният глава и посочи, че е бил радостен от настоящото пъстро Народно събрание, в което повече българи са получи представителство.

Росен Плевнелиев коментира и последния опит за съставяне на правителство в рамките на настоящето Народно събрание. "Коалиции в президентската институция няма да се правят! Не участвам в преговорите за кабинет в този момент, но връчих мандата на Реформаторите съзнателно и с ясна цел", посочи президентът.

Той прогнозира, че всичко ще стане окончателно ясно в дните преди Коледа. "Конституцията е над всички нас", обяви Плевнелиев в отговор на въпрос дали ще бави назначаването на служебно правителство. "Тук нито Коледа, нито Нова година играят някаква роля", категоричен бе държавният глава.

По думите му има има 3 варианта пред него – да остави правителството в оставка до 22 януари, да назначи служебно правителство и вариант 3 - правителството в оставка да бъде преназначено като служебно правителство.

Плевнелиев подчерта, че на този етап не е обсъждал имена за бъдещ служебен премиер. "В президентството дадох път на много млади хора, компетентни, умни, знаещи. Но всякакво спрягане на имена в момента е извадено от контекста и не е актуално на този момент. Аз никого не съм канил", подчерта Плевнелиев.

Държавният глава изрази увереност, че през 2017 година всяка партия трябва да даде отговор на една дума – справедливост. Според президента в Конституцията има какво да се подобри, защото тя е "жив организъм", но това трябва да става внимателно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase