Снимка: Олег Попов; Dnes.bg
fallback

Да отпаднат всякакви срокове, в които може да се поиска обезщетения от държавата от репресираните от комунистическия режим и да се актуализира размерът на обезщетението всяка година. Такива промени в Закона за политическа и гражданска реабилитация на репресираните лица са внесли депутати от РБ и Методи Андреев от ГЕРБ.

Според тях в момента законът е крайно несправедлив и макар и официално да не е отпаднал, действието му на практика приключва в края на 2011 г., последният срок в който репресираните и техните законни наследници, са могли да предявят искане за обезщетение за нанесените вреди.

Oще по темата

Действащата разпоредба предвижда, че репресираните или техните наследници, в случай на смърт, са длъжни да докажат нанесените от тоталитарния режим щети, като става въпрос за парично обезщетение.

Проблемът обаче произтичал от обстоятелството, че официалните документи, с които репресирания или наследниците му могат да докажат незакоността на репресията, вида, характера й и времетраенето, се издават от държавни органи, съдилища и кметове, което означавало, че репресираният е зависим от морала, политическите пристрастия и благоволението на чиновници на държавата, която пък трябва да плати обезщетението.

Така че според авторите на поправките, доста често въпросните чиновници казват, че при тях не се намират поисканите документи и се оказва се, че хората, "които Народна Република България 45 години обявяваше за престъпници и врагове на народа и ги убиваше, затваряше в лагери и затвори, сега са в ръцете на чиновници, които могат да ги обявят за търсещи нечестни облаги".

Освен това в закона не е предвиден контрол върху служителите, на които е вменено прилагането му, така че сега промяната, която предлагат депутатите е компетентните органи задължително да се произнесат по дадено искане до един месец, а срокът за произнасяне на централната комисия да е не повече от 6 месеца.

В момента имало стотици неразгледани и нерешени искания за обезщетения, което означавало, че стотици репресирани и техните наследници за загубили правото си на обезщетение за причинени им от комунистическия режим репресии, вреди и страдания.

Заради това трябвало да отпаднат всякакви срокове за искане на обезщетение.

Авторите на поправките искат и всяка година да се актуализират обезщетенията за репресии спрямо инфлацията към 1 януари. Актуализацията на еднократните обезщетения към 1 януари 2016 г. да стане като се отчита общият размер на инфлацията от 2006 до 2015 г, предлагат още те.

Умишлено отнетият по особено жесток и мъчителен начин живот през 2016 г. е е оценен на 4845 лева, а един месец в концентрационния лагер в Белене или в Ловеч на 64 лева. Ученици и студенти, които не са допуснати да завършат образованието получават обезщетение от 427лв, което е крайно недостатъчно, смятат вносителите на промените в закона.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

93

Кракра

преди 7 години

На тази *** фашистка издънка още ли и обръщат внимание?Скоро на *** като им секнат парите,ще им секнат и глупостите.

92

Анонимен

преди 7 години

Чудно , наистина , защо Руско - турската война от 1877 - 78 год. не е завършила с Народен Съд , а с Берлински Конгрес отменил Сан - Стефанския Договор ? Какво да кажем за невинните жертви на Априлското Въстание ?

91

Анонимен

преди 7 години

Знае ли някой как и откъде се появяват Умните и Благородни хора всред океана на човешката Глупост ?

fallback