Снимка: Reuters
fallback

България иска да се утвърди като най-надежден партньор на НАТО, но това не означава, че трябва да бъде враг на Русия.

Тази позиция застъпи новоизбраният български президент Румен Радев пред френския вестник "Le Monde". Интервюто е взето от френския журналист Ален Сал в София и е публикувано днес.

Радев коментира критичните очаквания към него, че ще промени евроатлантическия курс на страната ни заради проруските си позиции. Подобни опасения обяви в петък външният министър Даниел Митов.

Oще по темата

"Имаше опити да бъда дискредитиран по време на предизборната кампания. С Илиана Йотова, която ще бъде вицепрезидент, защитавахме ясна позиция, че България е лоялен член на НАТО и на Европейския съюз", отвръща Радев.

Той припомня, че в исторически и културен план България винаги е била европейска.

Новоизбраният президент допълва, че страната ни е избрала стабилен и траен път на проевропейско развитие и няма да се отклони от него.

"Не бива да има никакво съмнение в това. Искаме да се утвърдим като най-надежден партньор в НАТО. Но това не означава, че България трябва да бъде враг на Русия, с която имаме важни икономически интереси", казва още Румен Радев.

Френският журналист го пита и защо се е обявил за вдигане на санкциите срещу Русия. Радев отвръща, че санкциите не са решение на проблема.

"Те вредят на Русия, но също и на ЕС. За силните икономики това не е проблем, но за крехка икономика като българската е проблем. Това води до преки последици в селското стопанство. Затварят се български фирми, губят се работни места", казва още новоизбраният държавен глава на България.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

109

Анонимен

преди 7 години

До Русия е Братска Страрусия си гледа интересите , а ние какво гледаме ? нашия интерес или тоя на ?$ ...

108

Анонимен

преди 7 години

До Да живее Русия много ми е интересно за коя демокрация говориш тая на сорос ли или ричард ран и поналд ът ....за коя бе ? или двете взет заедно ....

107

Анонимен

преди 7 години

Боже, тоя ако се разкрачи още малко ще му лъснат червените бикини !

fallback