Снимка: БТА
fallback

Модернизацията на Българската армия е на дневен ред, стратегически важна и неотложна е, каза президентът и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Росен Плевнелиев на церемонията по връчване на пагони на висши военни, цитиран от БТА.

Държавният глава заяви, че независимо какво ще се случва в политическата среда на България - дали ще се върви или не към избори, кои ще бъдат следващите управляващи, какво ще е името на следващия президент и министри, програмата за модернизиране на въоръжените сили до 2020 г. - стратегически документ, одобрен от всички и финансово обезпечен от държавата, трябва да бъде изпълнен.

По думите на президента не може да има никакво оправдание, ако се намери повод програмата да бъде отложена.

Важно е да има приемственост, каза Росен Плевнелиев и изрази очакването новоизбраният президент ген. Румен Радев да работи за приемственост.

"Тази програма е факт, добрите намерения, облечени в ясни действия на Народното събрание и правителството са също факт, необходимо е добро изпълнение", посочи държавният глава.

Президентът Плевнелиев изтъкна, че в последните години развитието на армията беше позиционирано като приоритет, започна увеличаване на средствата за отбрана и така трябва да бъде до достигането им до 2% от БВП в изпълнение на ангажиментите към партньорите от НАТО и докато се вдигне самочувствието на българските войници.

Това ще се получи когато те видят държавата на своя страна, когато имат съвременно оборудване и Българската армия има модерни,технологични, ефективни средства, за да гарантира сигурността на българския народ, каза Росен Плевнелиев.

На церемонията бригаден генерал Цанко Стойков, командир на ВВС, беше удостоен с висше офицерско звание "генерал-майор".

Новият началник на Военната академия "Г. С. Раковски" бригаден генерал Груди Ангелов, досегашен командир на 61-ва механизирана бригада, получи пагони на "генерал-майор".

Пагони на "бригаден генерал" получиха полк. Димитър Иванов - командир на 24-та авиационна база, полк. Пламен Йорданов - командир на 61-ва механизирана бригада и полк. Илко Йорданов, който стана командир на Националната гвардейска част.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

13

пазете техниката

преди 7 години

Не купувайте камиони и джипове Мерцедес хем скъпи хем следени обемно прецакващо от тип турски терористи и черни масови убиици

12

Xus

преди 7 години

Samo pensioneri...leleeeeei....i edin Fiki....deto peeeee "tuk sam".....ama kade e tova tuk?!

11

Анонимен

преди 7 години

"""2% от БВП в изпълнение на ангажиментите към партньорите от НАТО и докато се вдигне самочувствието на българските войници""" - Ел Президенте, какво значи ДОКАТО се вдигне самочувствието, тогава ще намалим процента? Това няма ли да е в противоречие с АНГАЖИМЕНТИТЕ към НАТО? Намерих си четвърт бутилка уиски, което вече е на 19 години и чакам с затаен дъх Новогодишното слово...

fallback