Владислав Горанов. Снимка: архив, БулФото
fallback

Финансовото министерство обяви по-оптимистични очаквания за 2017 г. в актуализираната си есенна прогноза за периода 2016-2019 г. Според новите данни реалният растеж на българската икономика за тази година се очаква да достигне 3,2%, а предишната прогноза беше за ръст от 2,6%.

В следствие на ревизиите на Националния статистически институт (НСИ) номиналната стойност на БВП за 2015 г. е повишена с над 2 млрд. лв. Реалният растеж на БВП за 2015 г. и първата половина на 2016 г. се повишава с около 0,6 пр.п., пише още в документа.

Променени са и източниците на растежа. Преди ревизията с основен принос за растежа на БВП през 2015 г. беше нетният износ, но след промените двигател на растежа е вътрешното търсене. За първата половина на 2016 г. приносът на нетния износ се повишава поради по-слабо реално нарастване на вноса на стоки и услуги.

Припомняме, че именно заради това разминаване в данните за БВП депутатът от ДПС и бивш финансов министър Петър Чобанов поиска Бюджет 2017 да бъде изтеглен и коригиран с актуалните данни. Основният му мотив беше, че разликата в числата прави недействителни всички сметки за следващата година, а на базата на по-ниски очаквания за БВП лесно се отчитат по-високи постъпления в хазната.

Министърът на финансите Владислав Горанов обаче е категоричен, че ревизията на статистиката няма сериозен ефект върху бюджетните сметки. Законът за държавния бюджет беше окончателно приет от депутатите на 1 декември.

Продължението четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

10

Кирил Софийски

преди 7 години

Моля, само нека обясни на какво казва "Икономика" ? На крадливите търговци ли ?!?!

9

Побратими колумбийци

преди 7 години

До разтежЗнаеш ли че Бълагария и Колумбия са в непрестанна битка за първата позиция по перманентни ремонти на пътна инфраструктура.

8

разтеж

преди 7 години

ГЕРБ разтягат безсмислени строежи в празни села и стереопор на панелни колиби заедно с износ на скрап от комунизма.

fallback