Снимка: Кадър Bulgaria ON AIR
fallback

На президента Росен Плевнелиев ще му се наложи да състави трето правителство и колкото и да се разтягат нещата във времето, очевидно е, че се върви в тази посока, смята  бившият служебен премиер Георги Близнашки.

Oще по темата

"Просто парламентът е нежизнеспособен, т.е. има много задачи на дневен ред, дела започнати и незавършени, но няма политическа воля да се излъчи ново правителство", коментира той в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR.

Той категорично отхвърли сценария, в който новото правителство се съставя със сегашната конфигурация на властта.

"Може би ще се направи опит, но Бойко Борисов много добре знае, че собственото му политическо оцеляване зависи от това дали ще се отиде към бързи предсрочни парламентарни избори. Такова забавяне във времето ще го направи излишен в по-дългосрочна перспектива и затова той едва ли ще допусне да го разиграват малки политически сили, които биха разчитали да получат подкрепа от голямата дясноцентристка сила, каквато е ГЕРБ".

Според Близнашки зад предложението за мажоритарна избирателна система в два тура се крие идеята да се приключи в по-дългосрочна перспектива с демократичната конституция на страната и да се отиде към една авторитарна конституция.

"Привидно идва от различни посоки, но в крайна сметка източникът е един и същ. Идеята е тази - президентска република", отсече бившият служебен премиер.

По думите му сегашната политическа ситуация не налага свикването на Велико Народно събрание.

"Ние нямаме належащи конституционни проблеми. Проблемите не са в институциите, проблемите са в политическите партии, които задвижват тези институции, които им придават енергия и посока на движение. Ще бъде груба грешка, ако пожертваме онази конституция от началото на 90-те, която беше създадена на вълната на демократизация на нашето общество", коментира той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

54

Анонимен

преди 7 години

Изцяло мажоритарни избори са кметските избори. Да ми каже, кой кмет е станал кмет без партия зад гърба си? И кой е станал кмет без да си купи гласове?

53

Някой

преди 7 години

До До Някой 62Еми нашата държава е колкото един средно голям град. Освен това в парламента виждам около 30 депутати които вземат отношение, изказват предложения и реално участват в заседания. Другите са или статисти с пръст на копчето, или ги няма на работа, или си чоплят носа и си ровят по таблетите. Това го гледам по телевизията и го виждам с очите си. По тази логика аз мисля че са напълно достатъчни и 120 броя статисти.

52

Гост

преди 7 години

До Свободен българин: По тази логика, не трябва да се правят опити за промяна, т.к. така и така нищо няма да се получи. И това ми бил "свободен българин"! Ако опитам - имаме шансове. Ако не опитаме - никакви.

fallback