Снимка: Архив, Reuters

Само една санкция е наложена до момента на жена, която се е разхождала с бурка на публично място. Това е станало в Пазарджик, обясни МВР шефът Румяна Бъчварова по време на парламентарния контрол.

Тя допълни, че законът за забраната за носене на облекло, прикриващо напълно или частично лицето, на публични места, е влязъл в сила преди малко повече от месец.

След това тя е издала заповед, с която упълномощава длъжностите лица, които имат право да упражняват контрол по разпоредбите му. Това са шефовете на регионалните дирекции на "Гранична полиция" и на местните дирекции на МВР, които пък са под контрола на главния секретар на МВР.

"За толкова кратък срок е установено само едно нарушение в Пазарджик и на нарушителя е съставен акт", отчете Бъчварова.

Въпреки това се оказва, че съпредседателят на ПФ Красимир Каракачанов, основен автор на закона, остана доволен от отговора на МВР шефката.

"Целта на въпроса беше да е ясно, че законът е в сила, органите по сигурността са си на мястото и това трябва да се знае от тези, които смятат, че България е някъде в Саудитска Арабия", коментира той.

Според текстовете на закона забраната за носене на облекло, скриващо напълно или частично лицето, на публични места, важи за всички официални институции и обекти, за селата и градовете, свързани с представяне на административни, образователни или обществени услуги, както и в местата за обществен отдих, спорт, култура и комуникации.

За нарушение на тези разпоредби законът предвижда наказание и глоба в размер на 200 лева за първо нарушение и 1 500 лева за всяко следващо.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase