Снимка: БАН, Facebook
fallback

Още 10 милиона лева за БАН и допълнителни 500 хиляди лева за Софийския университет "Св. Климент Охридски" да бъдат отпуснати от парламента, реши бюджетната комисия, която се сърба на спешно извънредно заседание.

То пък се наложи, защото вчера при гласуването на рамката на бюджета депутатите отхвърлиха предложението за отпускане на 10 млн. лева повече за БАН и на СУ. Предложението за увеличаване на средствата за двете институции беше подкрепено от бюджетната комисия, но не беше отразено коректно в окончателната редакция на доклада за второ четене и днес се стигна до изготвянето на нов доклад.

Така в крайна сметка се оказа, че протестите на учените дадоха резултат.

Първоначалното предложение на финансовото министерство беше, за БАН да отидат 80 милиона лева. Така беше записано и в приетия на първо четене бюджет. При окончателното му приемане, депутатите вероятно ще се съобразят с доклада на бюджетната комисия и ще запишат, че парите за БАН ще бъдат повече.

При приемането на текстове от макрорамката обаче не мина обаче искането на Министерството на културата, представено от шефа на ресорната парламентарна комисия Славчо Атанасов (ПФ) да бъдат отпуснати допълнително 8 милиона лева за дигитализацията на паметниците.

Според Атанасов бюджетът на МК е завишен с 14 милиона лева повече за следващата година, но дефицитът му момента е 11 милиона лева. Останалите 3 милиона пък щели да отидат за училищата на министерството.

Шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова (ГЕРБ) отсече, че с близо 20% е скокът на парите на МК, а такъв ръст на увеличение на бюджета нямат останалите.

"Няма сфера в тази държава, която да не иска още средства, за да се развива, но всичко се случва с ръста на икономиката и допълнителните приходи, след като има такива ще има и ръст, но за всички и балансирано", настоя тя.

Славчо Атанасов пък й отговори, че за ремонта на моста на Колю Фичето в Ловеч са нужни 2 милиона лева и "като падне утре мостът, г-жо Стоянова, ще търсим Вас, а не министерството на културата".

Реформаторите също не успяха да се преборят за искането си в бюджета да се запише и разход от 2 милиона лева за изграждане на мемориален комплекс на жертвите на комунизма на остров Персин, където е бил комунистическия лагер "Белене".

Това стана причина Методи Андреев от ГЕРБ да коментира, че "сега се вижда в мозъците на колко от нас спят петолъчки", защото това е една памет, която досега беше е замитана под килима.

Стоянова обясни, че ако има план сметка и обосновано предложение, което да е мотивирано, такава сума може да бъде отпусната допълнително от правителството, но не и през централния бюджет, защото там не могат да се планират капиталови разходи за паметници.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

32

еколог 2

преди 7 години

На фона на бедстващите учени без родствени връзки с големите клечки от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания, някои от ръководните кадри крадат от проекти, вкарват любовниците си в тях, ползват с тях СПА - хотели и скъпите уж по проекта скъпи джипове, и непрекъснато са по екскурзии в чужбина! Отделно получават заплати от БАН и пари за титли. Неслучайно и проектите им са със заглавие СПА!!! Та за тях ли още 10 милиона???

31

Меглена

преди 7 години

Герб винаги са си били простаци и простаци ще си останат. Ако въобще останат.

30

Анонимен

преди 7 години

10 млн. за Академията на науките срещу 40 млн. за службата за охрана на политиците. Направете си изводи в каква държава живеем.

fallback