Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Според червената шефка Корнелия Нинова изненадващото решение на депутатите от ГЕРБ да не подкрепят правителство на ПФ или РБ в рамките на този парламент, просто показва, че явно не са се разбрали за разпределението на постовете.

Още по темата

Вчера премиерът в оставка Бойко Борисов намекна, че неговите народни представители могат и да застанат за кабинет на патриотите или реформаторите, макар че той категорично няма да е министър-председател.

Изненадващо обаче парламентарната група на ГЕРБ се събра на извънредно заседание днес и шефът й Цветан Цветанов обяви, че най-добре е да се върви към предсрочни избори, защото едва ли сега има партия, готова да излъчи кабинет при това Народно събрание.

"Смятаме, че от вчера до днес просто не можаха да се разберат за постове, влияние, министерски кресла“, заподозря обаче Нинова.

Тя защити предложението на патриотите минималната пенсия да скочи и то не с 4 лева, каквото беше предложението на кабинета в оставка и което стана и факт при гласуването на бюджета за държаното обществено осигуряване в пленарна зала.

"Ние подкрепихме с гласуване предложението на Патриотичния фронт минималната пенсия да стане 200 лв. и да се преизчислят всички пенсии по нов коефициент. Това не е популистки ход и не за пръв път го правим“, каза Нинова и припомни, че през 2008 г., когато БСП е управлявала, същата тази процедура е приложена към пенсионерите тогава.

Според нея депутатите от ГЕРБ не са били изненадани от искането на патриотите, защото то не е от вчера, така че би следвало да посочват именно това сега като мотив за отказа си да застанат зад кабинет на ПФ.

"Вчера г-н Борисов на Консултативния съвет, след това и други представители на ГЕРБ изразиха подкрепа за кабинет с Патриотичния фронт. Те вчера знаеха за това предложение за пенсиите. То е внесено преди 10 дни. Обсъждано е в бюджетна комисия, те знаят позицията на Патриотичния фронт каква е и въпреки това вчера казаха „Да“, заяви лидерът на БСП.

Така че според нея явно от Патриотичния фронт и ГЕРБ от сутринта са се изпокарали помежду си.

"Не можаха да си разпределят властта и затова тръгват на предсрочни избори. Въпреки причината, която за нас е, че не успяха да си разпределят властта, смятаме, че това решение е правилното и то потвърждава нашите тези“, заяви Нинова и посочи, че 43-ото НС е изчерпано като ресурс.

"Затова разпускане и предсрочни избори“, обобщи и тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase