Снимка: Олег Попов; Dnes.bg

След бурни дебати и взаимни обвинения между отделните политически сили искането на ПФ минималната пенсия от следващата година да стане 300 лева или 200 лева плюс индексации за отминалите години, не мина.

Депутатите отхвърлиха всички предложения за по-високи пенсии и приеха заложеното от вносителя увеличение на минималната пенсия с 4 лева от 161 на 165 лева от 1 юли и индексиране на всички пенсии с 2,4%.

Съпредседателят на ПФ Красимир Каракачанов се опита да убеди народните представители, че има средства в държавата за по-високи пенсии. Според него проблемът е, че няма воля и желание.

Червената шефка Корнелия Нинова също смята, че пенсионерите заслужават по-добър живот, нещо за което социалистите настояват от години. Тя обаче упрекна патриотите, че са стояли зад кабинета в оставка на Бойко Борисов и неговата пенсионна реформа.

Рамадан Аталай от ДПС пък обвини и двамата в "един безсмислен национал - социалистически труд".

"Чудите се кой да се изкаже по въпроса без да се съобразявате с приходите, с разходите и състоянието на държавата. Едни популисти искаха 1000 лева минимална заплата, сега патриотичните организации искат 300 лева пенсия, а ние от ДПС ще ви предложим 600 лева минимална пенсия и индексиране на останалите", иронизира той.

Според тъмносиния лидер Радан Кънев искането за по-високи пенсии е шумна предизборна кампания с популистки тези.

"Това е политическа демагогия, която иска да внуши, че има едни лоши партии, които не искат да да се качат пенсиите. Ако Каракачанов обаче стане премиер, той няма да иска актуализация на бюджета, за да прокара това предложение, защото знае, че то е безотговорно", скочи той.

Депутатите приеха окончателно и бюджета на Здравната каса без дебат. Според разчетите предвидените средства за Касата през 2017-та ще са повече в сравнение с настоящата година с близо 248 млн. лв. Размерът на приходите и разходите на Касата е  близо 3,5 милиарда лева.

За първична извънболнична медицинска помощ са заложени 200 млн. лв., или с 20 млн. лв. повече от 2016 г.; за специализирана извънболнична медицинска помощ - 211,4 млн. лв., или с 9,9 млн. лв. повече; за дентална помощ - 147 млн. лв., или с 24 млн. лв. повече; за медико-диагностична дейност - 77,5 млн. лв., или със 7,1 млн. лв. повече в сравнение с настоящата година.

Средствата за болнична медицинска помощ са 1 457 528 900 лв., или със 114,2 млн. лв. повече от 2016 г. За резерв, включително за непредвидени и неотложни разходи, са заложени близо 341.4 млн. лв., или с 24,8 млн. лв. повече от настоящата година.

Бяха направени две предложения от депутата от АБВ Георги Кючуков за отпадане на лимитите за болничната помощ и при определяне на промени в разходните пера от надзорния съвет на Касата да става със съгласието на партньорите, защото има промени в рамовия договор, но и двете предложения не бяха приети.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase