Снимка: архив, Булфото

Реформаторите още мислят дали да вземат мандата и да съставят следващото правителство на България. Ако в крайна сметка решат, че са готови на тази стъпка, целта им ще е управление през следващите две години, стана ясно от думите на Найден Зеленогорски.

Според него не е изключено да има ново дясноцентрско правителство в рамките на този кабинет, след като най-голямата група от депутатите, тези на ГЕРБ, са обявили, че биха застанали зад нов кабинет на РБ или на ПФ.

Още по темата

Зеленогорски увери, че ако реформаторите преценят, ще имат сили да вземат властта и ще направят среща с президента Росен Плевнелиев.

Той обяви, че има достатъчно време в коалицията да обсъдят ситуацията и да вземат решение как да постъпят.

"Като гражданин аз бих се тревожил, ако някоя политическа сила вземе мандат без да е готова, това са доста хазартни действия, нехарактерни за дясна партия като нас. Нека помислим, да решим продължаваме ли, за нас, ако има ново правителството сега то трябва да продължи по програмата, която изпълняваше кабинетът в оставка с минимални промени", разясни Зеленогорски.

Той допълни, че управлението на страната не е някаква игра, "за 6 часа някой да се опита да направи правителство" и в случай, че РБ вземе мандата и направи кабинет хоризонтът му ще е още две години, защото другото би означавало България да не се подготви за председателството на ЕС и да пропусне това важно събитие за страната.

Зеленогорски не отрече възможността реформаторите да подкрепят и кабинет на ПФ, но и не изключи исканията на патриотите да се вдигне разходната част в бюджета като се направи минималната пенсия 300 лева, да предизвикат разрив между тях.

"Ние не бихме подкрепили големи харчове, които биха съборили държавата", отсече реформаторът.

Той съобщи, че от БДЦ също обмисляли възможността да съставят правителство.

Ако в крайна сметка никой не успее да направи кабинет, Зеленогорски коментира, че реформаторите не биха се разтревожили, защото основно работят за предсрочни избори в края на на март или началото на април.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase