Ваньо Шарков. Снимка: Булфото

Министерството на здравеопазването ще обжалва отмяната на пръстовия идентификатор, обяви заместник-министърът на здравеопазването и председател на Надзорния съвет на НЗОК Ваньо Шарков.

Още по темата

Както Dnes.bg съобщи, тричленен състав на Върховния административен реши, че трябва да се спре действието на текста от Наредбата за достъп до медицинска помощ, в който се указва използването на пръстов идентификатор при постъпване и изписване от болница.

"Идентификаторът е механизъм за контрол и ефектът от него е видим", посочи Шарков.

По думите му за първата половина на ноември тази година в сравнение с първата половина на октомври е отчетена дейност от лечебните заведения за 15 млн. лева по-малко.

"Това е спирачка за лечебните заведения, които се опитват да източват НЗОК", настоя Шарков.

Той представи данни, според които хоспитализациите също са намалели с над 18 000, което и показателно как работи системата след въвеждането на идентификатора. По думите му това е и система, чрез която пациентът държи контрола върху изразходването на средствата, които сам внася в НЗОК.

Шарков бе категоричен, че системата ще продължи да работи. Той напомни, че регистрацията на пациентите се извършва в рамките на деня, а не непременно в момента на постъпването им в болницата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase