Снимка: БТА, архив

Мога да кажа с гордост, че ГЕРБ показа едно достойно поведение в тази коалиция. Това каза вицепремиерът и министър на вътрешните работи в оставка Румяна Бъчварова. Тя посочи, че не са знаели, че няма да изкарат целия мандат.

"Работехме за цял мандат. Поводът за оставката не бяха коалиционните отношения. Опитвахме се да преодолеем проблемите във всеки един момент, колкото и да беше трудно. В България отношението към политическия елит е свързано с това, че всеки се е вкопчил във властта. Не, този път отговорността беше поета, както и първия път, и с всички рискове се отива на нови избори, за да се поиска доверието на избирателите", заяви Бъчварова пред bTV.

По думите й всеки се е опитвал да запази политическа автентичност и да остане в коалицията.

"Няколко дни, след като встъпих в длъжност като министър, отстоях смисъла на пенсионната реформа на Ивайло Калфин и това предизвика недоволство в служителите на МВР. Това са дилемите и трудностите пред една коалиция. Важно е да се следва линията на поведение и приоритетите, които искаш да следваш", допълни тя.

За издигането на кандидатурата на Цецка Цачева за президент и това дали е била грешка, Бъчварова коментира, че става въпрос за мажоритарен избор.

"Избирателите подходиха по-скоро емоционално към своя избор. На фона на другите възможности, мисля, че към онзи момент беше единственото решение. Имаше поредица от аргументи", посочи вицепремиерът.

За признанието на Бойко Борисов, че е сгрешил на тези избори, Румяна Бъчварова посочи, че е рядко срещана такава практика в политиката да си признаеш грешката.

"Този факт показва, че партията не е онази армия, която безропотно следва едно или друго решение. Нормално е в политиката да има и загуби. Важно е как поемаш загубата и как излизаш от нея. Имаме програма и опит, знаем как трябва да се управлява държавата и кое е важното и маловажното", уточни Бъчварова и добави, че няма причина да не остане до Бойко Борисов.

На въпрос дали отново би станала вътрешен министър, тя отговори, че ще реши следващият министър-председател, но уточни, че има достатъчно опит.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase