Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Общ преглед

Държавник и човек, който тласка държавата по несигурен път - тези и други критики и похвали по адрес на Бойко Борисов се чуха от партиите в парламента по време на дебатите за оставката на втория кабинет на Бойко Борисов.

Всички обаче декларираха, че ще подкрепят излизането на ГЕРБ от властта.

Още по темата

Цветан Цветанов си спомни думите на Борисов при съставянето на кабинета.

"Имаше много тежки консултации, тогава премиерът каза, че за партията ще бъде по-голям негатив, но ние трябва да мислим за националните интереси", каза той. Цветанов обвини доскорошните си партньори, че са разбирали лоялността погрешно. 

"Подкрепа ни се даваше, но при изпълнение на определени условия", каза той. 

Лидерът на ДОСТ Лютви Местан пък нарече Борисов "единственият български политик, избиран два пъти за премиер".

"Той дойде с амбицията, че ще е алтернатива за всички партии, но я трансформира до съгласие с всички партии", каза той.

За ДПС оставката на премиера Бойко Борисов не е изненада, а е била предрешена, още когато е съставен кабинетът. 

"Тази коалиция не беше стабилна и нямаше как да е стабилна, защото беше заедно с две политически формации, едната които сама по себе си коалиционна, и подкрепена с външни формации, едната с откровено националистически партии", коментира Карадайъ. 

В резултат на това Патриотите са разширили влиянието си и заради краткосрочни политически интереси се е утвърдил езикът на омразата от министри и политици, смята той. Той призова на ксенофобията да се сложи край, защото има нужда от нов обществен договор между управляващи и граждани. 

"Нека проведем този диалог, да използваме сега новите предизвикателства разумно, сега най-важното е да постигнем обединение в името на националните интереси и да не допуснем правителствената криза да прерасне в политическа, това означа консенсусно да определим датата на предсрочните избори", призова лидерът на ДПС.

За Патриотичния фронт, който стоеше зад кабинета на Бойко Борисов, правителството е свършило добра работа. 

"Нашата оценка е, че бяха решени изключително ключови и рискови за България проблеми, на първо място като време тогава беше огромната заплаха от банкова криза от сриване на цялата банкова система и оттам на държавата България като във финансов аспект", каза съпредседателят на ПФ Валери Симеонов. 

Той припомни и проблемите свързани с бежанската вълна и че в продължение на две години България е с най-малък процент мигранти в ЕС. 

Като други успехи той отчете запазването на цената на тока, както и налагането на мораториум върху сечта в горите. 

Лидерът на ДСБ Радан Кънев пък обяви, че правителството е паднало не заради икономически проблеми, а защото хората виждат, че освен че се строи, и се краде. Той обясни и че в нормалните държави при загуба на изборите лидерът и шефът на щаба подават оставки, а не кабинетът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар