Снимка: БТА, архив
fallback

На балотажа за президент в неделя ще гласуваме в 12 418 секции, като в тази цифра не са включени секциите, които ще бъдат образувани в специализираните заведения, съобщиха от ЦИК.

Новият президент на България ще бъде избран между независимия и подкрепян от БСП кандидат Румен Радев и кандидата на ГЕРБ Цецка Цачева.

На първия тур с резултата 25,45% води кандидатпрезидентската двойка Румен Радев-Илияна Йотова пред кандидатите на ГЕРБ Цецка Цачева-Пламен Манушев, които имат 21,97 на сто от гласовете, според 100-процентова извадка на обработените секционни протоколи в РИК.

Общо 325 секции ще има в чужбина за балотажа и те ща са в 71 държави. Във Великобритания секциите са най-много - 53, в САЩ и в Турция са по 35 - максимално допустимите за страни извън ЕС, съгласно Изборния кодекс.

Гласуването на балотажа ще започне в 7 часа на 13 ноември и ще продължи до 20 часа на същия ден. В секциите, пред които има чакащи хора, изборният ден може да бъде удължен до 21 часа.

На балотажа ще има само една кутия за гласуване, защото няма да се гласува за референдум и това би трябвало да ускори процеса. Начинът на гласуване е същият - само със знака "X" или "V" със син химикал, в границите на квадратчето.

Днес приключва предизборната кампания за предстоящия в неделя балотаж. Утре, 12 ноември, е ден за размисъл. Забранена е агитацията и обявяване на резултати от допитвания до общественото мнение за изборите за президент.

Право на глас за президентските избори към датата 6 ноември имаха 6 834 278 избиратели.

Избирателната активност на проведените миналата неделя президентски и местни избори е най-високата дсега на президентски избори и достигнатите 4 милиона гласували на първия тур са своеобразен връх на активността, отчетоха политолозите. Тя отчасти се дължи и на референдума, проведен заедно с тях.

Единствено на президентските избори през 2006 г., когато имаше 6 кандидат-президентски двойки, активността е била под 50 на сто. Никога не е имало и победител на първи тур на президентски избори у нас, сочи статистиката.

За тези президентски избори ЦИК направи общо три изменения в Изборния кодекс. Парламентът прие гласовете от спорното квадратче "Не подкрепям никого" в бюлетината да се броят при отчитане на крайния резултат само на мажоритарни избори, т.е. при вота за президент и за кмет.

Втората промяна в Изборния кодекс бе свързана с отпадане на ограниченията за образуване на максимум 35 секции в държави - членки на ЕС, а третата промяна е свързана с броя на секциите и състава на секционните избирателни комисии в случаите, в които на територията на някои общини, райони и кметства се провеждат заедно с президентските и частични местни избори.

За първи път на тези избори СИК бяха задължени да поставят на входа на сградите, в които се помещават и пред стаите за гласуване телефони за подаване на сигнали до районните избирателни комисии, МВР и дежурен прокурор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

12

Adidazon

преди 7 години

Electronno li ste e glasuvaneto na balotaja za referenduma?

11

Внимание!

преди 7 години

Свършете си работата! Като бели хора!

10

Анонимен

преди 7 години

До Никола бришимов - и за да няма повече гладуване за генерала ще гласувамеха, ха, никога не трябва да се гласува каквото и да е , което се предлага и подкрепя от бсп; това винаги е стръв, която се размахва пред нас за да се закачим и да бъдем прецакани след това!

fallback