Снимка: Олег Попов/Dnes.bg

Над 1,6 милиона гласа ще трябва да се разпределят между Румен Радев и Цецка Цачева на балотажа за президент. Само за сравнение разликата между двамата кандидати е приблизително 130 000 гласа, сочат все още неофициалните данни от първия тур.

Още по темата
Какво показват сметките до момента? Приблизително около 540 000 са най-желаните гласове за балотажа. Това е подкрепата, с която кандидатпрезидентската двойка на Обединените патриоти Красимир Каракачанов и Явор Нотев, зае третото място. Лидерите на ВМРО, НФСБ и "Атака" обаче засега отказват ясно да вземат страна в битката Цачева – Радев, а кого ще изберат техните гласоподаватели засега е трудно да се предположи, след като електоратът на трите патриотични формации е доста разнороден, отбелязва “24 часа”.

Също толкова несигурни при разпределението изглеждат и близо 400 000 гласа за Веселин Марешки. Независимият кандидат вече заяви, че лично той предпочита адмирал Манушев пред генерал Радев, но електоратът му доста разнороден и е твърде сложен за прогноза.

От тук надолу сметките изглеждат по-ясни. Повечето от приблизително 213 000 десни гласа би трябвало да отидат за Цачева, след като Реформаторският блок (без ДСБ) й декларира безрезервна подкрепа. Не е ясно обаче колко от тях са на симпатизанти на Радан Кънев и колко от тях изобщо ще гласуват на балотажа, отбелязва изданието.

Единствените гласове, на които ген. Радев пък може да разчита със сигурност на този етап, са тези на ДПС, които на първи тур засега са около 236 000.

Макар и от АБВ засета да не обявиха ясна позиция за балотажа, по всяка вероятност по-голямата част от 119 000-те гласа на партията на първи тур ще отидат за Радев. Татяна Дончева също не е взела ясна страна в битката Цачева – Радев, като борбата е за нейните около 66 000 гласа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase