Снимка: Булфото
fallback

Референдумът остава на кантар, след като избирателната активност при него е 45,6%, сочат данните от паралелното преброяване на Gallup International при 75% изпълнение на извадката.

Това на практика означава, че резултатите от него, дори гласувалите на допитването да не минат броя на гласувалите на последните избори, трябва да бъдат разгледани от парламента, защото минават 20% от имащите право на глас, нещо, което е записано в Конституцията.

Все още обаче има вероятност референдумът да събере необходимите гласове, за да стане задължителен.

Oще по темата

Трябва да се отбележи, че гласоподавателите са дали 3 твърди "Да" по трита въпроса.

По последни данни 72,7% от гласоподавателите са отговорили положително на въпроса: "Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?". 16.5% са отговорили с не, а 10,9 % не са отговорили на този въпрос, сочат данните на Gallup International.

63,3 от участвалите в референдума са отговорили с "Да" на въпроса: "Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?" 26,2% са гласували с "Не", а 10,5% от участвалите не са дали отговор на този въпрос.

Най-много отговори "Да" има на последния въпрос: "Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?". Положително са отговорили точно 72,5%, а 16.1% са отговорили с не. Без отговор на въпроса са останали 11,4% от гласувалите в референдума.

Dnes.bg припомня, че за да бъде валиден референдумът, т.е. той да има юридическа стойност и решението от него да влезе в сила окончателно, трябваше той трябва да отговаря на две условия: Да гласуват поне същия брой гласоподаватели, колкото на последните парламентарни избори от включените в избирателните списъци и отговорът с 50% + 1 от гласовете да се приеме за легитимен.

В основния закон на страната е записано, че референдумът е пряко гласуване, при което цялото население на дадена държава с право на гласуване, трябва да одобри или отхвърли дадено предложение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

15

Анонимен

преди 7 години

Аз искам като пусна бюлетина, да знам кого съм избрал. И кого да изритам следващия път ако не си е свършил работата. Не искам партиите да си редят листи и да въртят делаверки. Не искам Бат Сали да е от Самоков, а да го избират в Кюстендил, Дебелян в Смолян и Цветелин Кънчев от на майната си. Искам кандидатът да застава пред избирателите с биографията си и да е независим от партийни игрички. Искам мажоритарен вот. Точка.

14

Защо?!

преди 7 години

Референдумът беше орязан по долен начин! Защо никой не се противопостави на това?! Защото всички са маскари! Сега разбрахте ли защо народът гласува за Радев?! Защото все още не е маскара! И дано не се омаскари!

13

до 8

преди 7 години

*** пример - заради бълхата, да изгорим юрганаРеферендумът иска да останат две големи партии и диктатура.Иска да въведе и безотговорност на богаташи, избрани с кебапчета и бира

fallback