Архив: Булфото

Макар че руският депутат от партията на Владимир Путин "Единна Русия" Пьотър Толстой направи обидно за страната ни изказване, няма основание да му бъдат забранен достъпът до България.

Това обяснява премиерът Бойко Борисов в писмен отговор на въпрос на депутатите от РБ Петър Славов и Мартин Димитров и от ГЕРБ Методи Андреев.

Още по темата

На 18 септември в репортаж на БНТ в отговор на въпрос дали ще води положителна политика спрямо България Толстой заяви: "Разбира се. Просто ще я купим цялата. Половината от крайбрежието вече купихме". По-късно той разясни, че думите му били просто шега, след като вече предизвикаха широка реакция.

"Въпреки че направеното изявление е арогантно и не допринася за развитието на двустранните отношения между България и Русия, смятам, че то не съвпада с официалната руска позиция и заради това не е налице необходимост от официална реакция на българските институции по този повод", пише Борисов.

Той е категоричен, че българо-руските отношения имат сериозен дневен ред и не могат да бъдат повлияни от подобни изявления.

"Изявлението на Толстой не поставя в опасност сигурността и интересите на българската държава, не са налице и данни, че той действа против сигурността ни", продължава Борисов и допълва, че не са налице обстоятелства, заради които да му бъде забранен достъпът до България.

"Българското правителство се надява Русия, както и всяка друга външна за ЕС страна, да бъде предсказуем и надежден партньор, зачитащ принципите на върховенството на закона и териториална цялост да държавите. В диалога с руската страна българското правителство ще продължи, както и досега, да отстоява националния си интерес и да следва линия на поддържане и развитие на прагматични отношения, които не се влияят от емоции, а от реални интереси", уверява премиерът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase