Красимир Каракачанов. Снимка: БТА

Кристалина Георгиева да си подаде оставката като еврокомисар веднага, защото нейните "болни амбиции" доведоха до провал на кандидатурата на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН.

За това призова съпредседателят на ПФ и кандидат за президент на патриотите Красимир Каракачанов.

Още по темата

Той настоя също премиерът Бойко Борисов и външният министър Даниел Митов да обяснят публично кое ги е накарало да сменят в последния момент кандидатурата.

Според него обяснение дължи и президентът Росен Плевнелиев, защото е мълчал по време на цялата кампания за избор на шеф на ООН. Каракачанов смята, че държавният глава трябва да обясни дали зад формираната кандидатура на Георгиева всъщност не е целял да освободи място именно за него в европейските структури.

"Предупреждавахме, че смяната на кандидата е фундаментална грешка, че този ход на правителството е пълна глупост", коментира лидерът на воеводите.

Според него класирането на претендентите за генсек на ООН е показало ясно, че когато правителството взима решения, без да се консултира с партиите в парламента и с обществото, прави грешки.

"А това е поредната грешка във външната ни политика за последните 25 години. Това решение унищожи шансовете на Бокова и правителство трябва да отговори кои са причините за подобно безумно решение", коментира той.

Каракачанов смята, че "активен соросоиден лобизъм" от разни "влъхви" в името на Георгиева е целял елиминирането на Ирина Бокова.

Основната отговорност обаче била лично на Кристалина Георгиева, защото поведението й е обслужило чужди интереси.

"Кристалина Георгиева е абсолютно случаен човек за българския обществен живот, тя не е избирана дори за кмет на село Долно Уйново, изведнъж става комисар и смята, че може да лапне и ООН", отсече Каракачанов.

Той обвини Кристалина Георгиева, че заради нейните "болни амбиции" е довела до положение, от което се е възползвала германският канцлер Ангела Меркел, за да може да провали шансовете на Ирина Бокова и да разчисти пътя на португалеца Антониу Гутериш, който в крайна сметка стана и деветият шеф на ООН.

"Меркел е достатъчно образована, за да знае, че ако Бокова се откаже от надпреварата, ще остане шеф на ЮНЕСКО, а две българки на два толкова важни постове, няма как да стане", обясни лидерът на ВМРО.

Според него обаче вотът на недоверие към кабинета за провал във външната политика, за който настоява БСП, по време на предизборна кампания не е удачен.

"По време на избори да се разиграва картата на вота има чисто предизборен смисъл", предупреди той. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase