Архив: Булфото

Депутатите от ГЕРБ започнаха работния си ден с благодарности към българския учител. Повод за това взеха от днешния Международният ден на учителя - 5 октомври.

В декларация от парламентарната трибуна шефката на просветната комисия Милена Дамянова от ГЕРБ припомни вчерашното решение на правителството за отпускане на 223 млн. лв. за увеличение на учителските заплати.

Още по темата

"Тези средства са следствие от последователна политика и приетия закон за предучилищното и училищното образование, за който ГЕРБ е основният двигател в последните 5 години", обясни тя.

Дамянова разясни и че от 223-те милиона 100 млн. лв. са за увеличаване на учителските възнаграждения, а 6 млн. лв. за ресурсните учители. 1 млн. лв. ще отидат за транспорт на учениците над 16 г., 2,5 млн. лв. за закупуването и поддръжката на ученически автобуси, 3 млн. за защитени детски градини.

Още 50 млн. лева, както всяка година, ще се инвестират в учителите и чрез оперативните програми.

"В живота на всеки от нас има един човек, който е запалил у него факела на знанието. Ние сме това, което сме, благодарение на този човек – на Учителя. Човекът, чието име произнасяме с преклонение и на когото казваме "благодаря“ за предадените уроци – и за знанието, и за живота", каза депутатката.

Тя припомни, че днес отново е време да се преклоним пред професията на учителя. 

Дамянова обясни, че увеличавайки средствата за образование още в първата година от приемане на новия закон, ГЕРБ ясно показали, че образованието е реален национален приоритет. Тя обеща решаване на натрураните през годините финансови проблеми. 

Милена Дамянова отново припомни предимствата на новия закон за образованието, които ще гарантират нов, по-висок социален статус на българските учители.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase