Корнелия Нинова. Снимка: Булфото
fallback

Решението на правителството да издигне кандидатурата на Кристалина Георгиева за поста на генерален секретар на ООН на мястото на Ирина Бокова предизвика разнопосочни реакции в парламента.

Oще по темата

За ГЕРБ най-важни са шансовете българка да заеме високия пост, но от БСП се ядосаха и лидерката на социалистите Корнелия Нинова поиска премиерът Бойко Борисов и външния министър Даниел Митов да дадат обяснения по въпроса пред депутатите.

"Не е в нашите правомощия да знаем защо. Това са въпроси на разговори, преговори лобиране и такъв тип отношения между държавите", коментира шефката на външната комисия Джема Грозданова от ГЕРБ.
 
Според нея важното е какъв ще е крайният резултат за България и ако е положителен това е нещо голямо за страната ни.

"Щом има решение за промяна на кандидатурата, значи шансовете са големи", посочи тя.

Грозданова отказа да коментира какво ще се случи, ако настоящият ни кандидат Ирина Бокова откаже сама да се оттегли на надпреварата.

Според Корнелия Нинова обаче това е тежко предателство срещу България и подчинение на чужди интереси.

"Резил. За пореден път премиерът Бойко Борисов се оказа слаб, за да защити националния интерес. Това решение е взето под влияние отвън и е в ущърб на националния интерес", коментира тя.

Съпартиецът й и бивш външен министър Кристиан Вигенин напомни, че решението на правителството за издигането на нов кандидат за генерален секретар на ООН е абсолютен прецедент.

"Няма държава с двама кандидати", припомни той. За него по този начин България стана за смях в ООН и това ще има тежки дългосрочни последици за нас в световен план.

Вигенин смята, че това не е изненада заради "неспособността на премиера и на правителството да оценяват нещата в световен план" и поради "некадърност на външното ни министерство и лично на дипломат номер едно Даниел Митов".

Социалистите се надяват, че Ирина Бокова няма да се откаже от състезанието и ще се представи достойно.

От ДПС също критикуваха решението на правителството. Лидерът на движението Мустафа Карадайъ отсече, че този път позицията на кабинета изглежда много несериозна.

"Според нас, когато държавата има определено решение би трябвало да направи всичко възможно за реализирането му и да следва нужния ход за това. Досега като държава с нашата кандидатура направихме много, за да навредим на успеха на България в това състезание. Днешния акт може да оценим като акт, който вреди на имиджа на страната ни и с нищо не допринася за успеха в едно такова състезание, а можехме да съхраним поне имиджа, достойнството и авторитета на страната“, коментира той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

48

пенсионер

преди 7 години

Синът на *** е един от добрите математици на България.Явно е умно момче(за разлика от майка си) Колко ли му е неприятно да гледа постоянните изцепки на майка си?Съчуствам му,но човек не може да избере родителите си.

47

Анонимен

преди 7 години

До Пьотр ТолостойГосподине, Вие искахте да купите България. Уведомяваме Ви, че българското правителстео днес е финализирало сделката по продажбата на нашата страна.. Вашата оферта е закъсняла.

46

Анонимен

преди 7 години

Дано да се намерят хакери, за да разберем на каква цена е позорната рокада и с кого е договаряно.

fallback