Миленко Неделковски, който се похвали с вандалския акт. Снимка: Facebook
fallback

Министерството на външните работи излезе с официална позиция за поруганата паметна плоча на Каймакчалан от македонски журналист.

Призоваваме властите в Република Македония ясно да се разграничат и повече да не допускат подобни позорни актове като този на Каймакчалан. Това се посочва в официална позиция на Министерство на външните работи (МВнР) по повод на информацията за поругаване на паметния знак на връх Каймакчалан.

Oще по темата

Българската държава години наред полага усилия за организиране на съвместни чествания на паметта на загиналите войници и подобаващо обозначаване на техните гробове.

Това е утвърдена световна практика, почитаща паметта на загиналите от всички страни на военните конфликти, символизираща помирението и желанието за мирен съвместен живот, и не е свързана с користни политически, национални или религиозни мотиви.

От години властите в Република Македония поемат ангажимент да разгледат българските предложения в тази насока и от години сме свидетели на продължаващи вандалски актове. Актове срамни и необясними, поне от гледна точка на общочовешките ценности, като уважението към спомена за мъртвите.

Призоваваме властите в Република Македония ясно да се разграничат и повече да не допускат подобни позорни актове, които, за съжаление, не са изолирани случаи и са особено тревожни в момент, когато двете страни преговарят за подписване на Договор за добросъседство, се казва в официалната позиция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

76

Анонимен

преди 7 години

Който не може да строи, руши. Това малко човече има много малко сърце и много тесни гърди, а главата на раменете му е по малка от *** който държи. Братя Българи той не заслужава нашето внимание.

75

Анонимен

преди 7 години

Македонският президент Джордже Иванович е сръбско ***.Той присъства на сръбския помен,като взе активна роля в сръбското отбелязване на годишнината от битката на Кайманчалан.Сръбската делегация бе предвождана от ултраса и сръбски президент Николич,който от там стартира,за втори път своята предизборна кампания.На българското възспоменание към падналите геройски,български воине не присъства нито един македонски политик и гражданин на БЮРМ.След това,сърбоманските ***,разбиха бг-паметник.

74

Тони

преди 7 години

С призоваваме не става уважаеми господа от българското МВнР! Как става ли ? Със снакции, само със санкции .......

fallback