Снимка: Булфото, архив

Надявам се до месец март следващата година ремонтът на "Витиня" да приключи. Колкото и да ни струва, трябва да го направим, заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова пред bTV.

Павлова припомни, че тунелът не е ремонтиран от построяването му.

"Факт е, че е лошо поддържан назад във времето през последните 20 години. Има много сериозни течове, които са компрометирали електросистемата. Извън стандартното, което трябва да направим като изолация и системи за безопасност, въздух и т.н., когато започнаха да свалят старите облицовки се оказа, че когато тунелът е правен, е направена облицовка от бетон, в който е нямало капчица арматура. Тази арматура вероятно е на вилите в околовръстно, но е и в тунела. Ние виждаме един бетон, който не се държи на нищо, и както знаете стана инцидент с единия от работниците, след падане на кампада", посочи министър Павлова.

Тя обясни, че 120-тонните кампади и облицовки вътре в тунела трябва да бъдат свалени и да бъдат направени наново изцяло.

"Това всъщност ни удължава не само времето, а и технологията и всичко, което ще се прави. Екипите се стараят да го направят максимално бързо, но все пак трябва да го направим и качествено, ще се направи допълнителна облицовка и изолация, за да няма течове", каза още регионалният министър.

Тя заяви, че се надява до края на март ремонтът да е приключил, но зависи и от времето.

"Зависи каква ще е зимата – ако има много сняг трудно ще се работи. Под 5 градуса не могат да се извършват определени работи, ако всичко е наред би следвало до края на март да се справим. Колкото и да ни струва трябва да го направим", каза още министър Павлова.

"За този тунел имаме над 11 милиона лева и ще добавим всичко, което е необходимо. Няма как да си позволим да рискуваме", допълни тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase