Снимка: архив, Булфото

Ако основните политически сили продължават да неглижират процеса и не могат да разберат важността на политическото време, изискванията на времето и това, което предстои пред нашата родина, ние имаме самочувствието да можем да участваме във всякакви политически битки, включително и в президентската.

Успоредно с това си даваме и сметка за наслоените предразсъдъци в обществото, така че ние се отнасяме много сериозно и отговорно към този процес. Това каза пред журналисти в Каолиново председателят на ДПС Мустафа Карадайъ, в отговор на журналистически въпрос, свързан с предстоящите президентски избори.

Ако ДПС реши да издигне кандидатпрезидентска двойка, към кандидата за президент ние ще имаме допълнителни условия и критерии, освен тези, които публично сме обявили като принципни критерии за нужния профил на президента. "При всички случаи ние сме казали да е надпартиен", отбеляза Карадайъ, цитиран от БТА.

Ако имаме кандидат, независимо дали се е занимавал във времето с партийна дейност или не, "днес той няма да се занимава с активна партийна дейност", нещо повече - и след като престане да бъде президент, пак няма да се занимава с пряка партийна дейност. Кандидатът за президентът при всички случаи трябва да бъде опитен политик, което не е в общия профил, който досега сме очертавали. Ако разглеждаме критерии към профила на кандидата на ДПС може би ще добавим "и стратег, и визионер", уточни Карадайъ.

След констатация на журналист, че изискванията обрисуват фигурата на Ахмед Доган, Мустафа Карадайъ каза: Радваме се, че и вие веднага разпознавате вече хора които биха могли да бъдат кандидатпрезиденти на ДПС; мисля, че господин Доган би бил един добър кандидат за президент, но в ДПС, или сред потенциалните кандидати за президенти от ДПС, има доста хора, които покриват тези критерии.

"Ние поставихме профил-критерии за нужния президент общо за всички участници в този процес, малко по-големи изисквания имаме към нас, но има и други кандидати, доказани натовци, които биха могли да бъдат кандидати за президенти на ДПС; този процес тепърва предстои", допълни председателят на ДПС.

Мустафа Карадайъ е в Каолиново за среща с местото ръководство на ДПС и с членове на партията. По-късно той ще присъства на празника на село Браничево.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase