Снимка: БТА
fallback

С демонстрация по "задържане на нарушител" в Авиобаза - Граф Игнатиево приключиха едноседмичните българо-американски полети от съвместното изпълнение на задачи по "ер полисинг"(Air Policing).

В нея участваха два изтребителя МиГ-29, като в единия от тях бе и министърът на отбраната Николай Ненчев, два самолета F-15 на американските ВВС и самолет "Спартан", в ролята на нарушител, съобщава БТА.

Министър Ненчев изказа благодарност за добре свършената работа както към българските летци, така и към американските им колеги и даде висока оценка за изпълнението на мисията по съвместна охрана на въздушното пространство на България.

Всичко онова, което предварително бе заложено в плана бе изпълнено и ни дава голяма надежда да продължим и занапред съвместно, защото това подобрява оперативната съвместимост между нашите и съюзническите пилоти, каза още министърът. Той добави, че "през тази седмица въздушното пространство на България бе охранявано по-добре и имахме по-голяма сигурност, без това да коства отказ от национален суверенитет".

На въпрос как оттук нататък ще се развиват българските ВВС министър Ненчев отговори, че в резултат на усилията на правителството има одобрен проект и най-вероятно през декември 2016 г. ще получим последните два двигателя за МиГ-29 от Полша. По думите му към финал е и друга поръчка за още 10 двигателя за изтребителите и до края на годината ще имаме още няколко изправни самолета.

В разговор с новия командир на ВВС генерал-майор Цанко Стойков министър Ненчев го е помолил да направи пълен преглед на ВВС и на проекта за закупуване на нов многоцелеви изтребител.

"От нас зависи кой ще замести американците за съвместен ер полисинг и по силата на закона сами трябва да преценим с кого бихме желали, като това ще стане под формата на двустранен договор", каза още Николай Ненчев.

В учението са участвали 110 американски военнослужещи от ескадрила в Калифорния.

"САЩ остават отговорни и ангажирана със съюзниците в НАТО и Европа и са решени да подкрепят една сигурна и свободна Европа", обяви след края на съвместните дейности Джейми Прохарст, военно аташе на САЩ у нас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

15

Анонимен

преди 7 години

Чудото "еърполисинг", уж заради което Радев напусна. А простата истина е, че е предател!

14

Анонимен

преди 7 години

До 21Една причина: Ние сме удобна територия!Една, но съвсем достатъчна!

13

КАЛЪЧЕВ

преди 7 години

Писачите на форума са обикновени комунисти и русофили. За тях и характерно да се изявяват като национални предатели на българския народ. Няма смисъл да се спори с психично увредени хора,които псуват собствената си държава и народ ,за да величаят руските варвари.

fallback