Снимка: архив Reuters

Европейският съюз ще подпомогне България освен със 160 млн. евро и военни за охрана на границата, и с добре обучени кучета. Това стана ясно от думите на  вътрешния министър Румяна Бъчварова по време на парламентарния контрол.

Още по темата

Бъчварова припомни, че офицерите, които ще бъдат изпратени от европейската служба за гранична охрана "Фронтекс" ще бъдат 200.

Тя отговаря на въпрос на соцдепутата Кристиян Вигенин, който я попита какви са очакванията на страната ни от днешната среща на върха в Братислава, посветена и на бежанската криза. Преди дни премиерът Бойко Борисов съобщи, че ще иска 160 млн. евро от ЕС, а от Брюксел дадоха да се разбере, че ще ги дадат.  

Бъчварава обясни, че България е изпратила три искания - за техническа помощ, за видеонаблюдение и за оперативни разходи.

Вътрешният министър обясни, че страната ни е искала по-малка сума преди няколко месеца, но не е получила отговор от ЕС. Сега обаче, при искането ни за повече пари сме получили одобрителен отговор.  

"Позицията на България се чува", коментира вътрешният министър. Тя отговаря и на въпрос на социалистите по скандала с така наречените Царски конюшни, който избухна миналата седмица, а БСП поиска оставката Бъчварова заради отношение към сделката за продажба.  

"Аз за сделка не съм информирала", настоя министърът на соцдепутата Жельо Бойчев. "Много бих искала кампанията срещу мен да е резултат на недоглеждане, а не съзнателно подвеждане", коментира още тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase