Снимка: Bulgaria ON AIR

Ниска избирателна активност на предстоящите президентски избори. Това прогнозираха социологът Димитър Димитров и политолозите Димитър Ганев и Стефан Манов пред Bulgaria ON AIR.

"Президентските избори винаги са били по-малко интересни от парламентарните за широката публика по много причини. Една от тях е важният, но не толкова лесен за обяснение статут на президента и ролята му в политическия процес. Той не управлява бюджет, не строи пътища - важният политик е министър-председателят", обясни Ганев.

"И политическата класа, в частност ГЕРБ, разчитат да има къса кампания и по-малко интерес", добави Ганев. Според него важният момент на тези избори е референдумът.

"Големите партии ще бойкотират този референдум", прогнозира и Димитър Димитров.

"Законът е направен така, че няма как в България да се проведе референдум с обвързващ характер. За да бъде един референдум валиден без той да минава през парламента, на него трябва да са гласували повече хора, отколкото на последните парламентарни избори. Те по принцип са с най-висока избирателна активност и няма как дори да е с президентски или местни избори, той да бъде активен. Дори и да е с парламентарните, трябва да отбележим, че дори и един човек да гласува на парламентарните, но не гласува на референдума - автоматично той отново се връща в парламента", обясни той.

"ЦИК още не е излязла с решение по въпроса дали избирателят, когато влиза в избирателната секция, ще получава автоматично бюлетина за референдум, ще го питат дали желае или ще чакат избирателят сам да си я поиска", посочи Стефан Манов, който се включи на живо от Франция.

"Моите очаквания са за драстично намаляване на избирателната активност на тези избори", обясни той.

Според Димитър Димитров няма да има изненади на първия тур на изборите, а въпросът е какво ще стане на балотажа. Той прогнозира, че на него ще се сблъскат ГЕРБ и БСП.

"Целта на ДПС е да елиминира ДОСТ на тези избори", коментира той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase