Колаж: Dnes.bg
fallback

Разгорещен спор между Методи Андреев от ГЕРБ и политическия PR Арман Бабикян в предаването "България сутрин" за това дали еврокомисарят Кристалина Георгиева ще заеме мястото на Ирина Бокова в битката за поста генерален секретар на ООН.

"ООН не е територия за ляво-десен избор. ООН е територия, в която се търси съгласие, мир и общи действия по глобални проблеми на всяка цена. Там не е място за битка между левица и десница", настоя Бабикян пред Bulgaria ON AIR.

Oще по темата

"Разговорът с месеци беше сбъркан и от едната, и от другата страна. Не оправдавам Първанов, не оправдавам и Евгени Михайлов. Това е грешен разговор", настоя той.

Според Бабикян това ще се отрази зле на България и отговорността ще носи единствено министър-председателят.

"Разговорът трябваше да бъде проведен когато бе издигната кандидатурата на Бокова", каза Методи Андреев.

"Това беше онова време, когато беше издигната и кандидатурата на Пеевски. По същия таен и непрозрачен начин беше издигната и кандидатурата на Бокова", подчерта той.

"Аз бях един от първите народни представители, който каза, че такава кандидатура, издигната по този начин, от онова правителство, кеото беше свалено от протест на гражданите, нейното препотвърждаване е грешно".

Попитан защо премиерът Бойко Борисов е решил да препотвърди кандидатурата, Андреев каза, че причините са много.

"Първо, за да изглежда европейско решението и второ, имаше натиск от президента Георги Първанов, виден натиск от Русия", заяви той.

Дилемата "Кристалина или Ирина" вече дни наред обхожда медийното ни пространство, без да има официален и достоверен източник дали това е факт, кога, кой и защо е предприел подобен ход.

Преди дни се заговори, че договарянето да се издигне кандидатурата на Кристалина Георгиева за генерален секретар на ООН е станало по време на срещата на Г-20 в Китай миналата седмица.

Впоследствие Русия официално призна, че канцлерът на Германия Ангела Меркел е направила опит да потърси подкрепа от Москва за друг кандидат за шеф на ООН, излъчен от България. Руското ръководство обаче е отказало.

Информациите са, че Георгиева ще бъде номинирана от Унгария, Хърватия и Латвия, но не се изключва вариант и българското правителство да смени кандидата ни в последния момент.

От Брюксел пък заговориха в минало време за Кристалина, като шефът на кабинета на председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер, Мартин Селмайер написа в Twitter, че напускането й е огромна загуба за Комисията, но че тя ще стане силен генерален секретар на ООН и гордост за европейците.

"Всички имахме възможност да се ползваме от изключителния й талант и огромен опит", добави говорителят, сякаш изборът й вече е предрешен и тя напуска стола си в ЕК.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

112

ни съ знай

преди 7 години

Въпрос за *** и ***.....

111

Таско Ментака

преди 7 години

Криталина нокига не е била Сталинка. Лъжата, която изрече червения Таско Ерменков продължава да се повтаря да втръсване. Това принуди и Кристалина да оповести публично акта си за раждане - който иска може да го види.

110

Анонимен

преди 7 години

нито една от двете.да си сложат някой човек,който наистина си знае и разбира и не е осакатен от бг мисленето.

fallback