Снимка: Булфото, архив

Областният управител на София Веселин Пенев е продал само земята под царските конюшни в центъра на столицата, но не и самите сгради, които оставали собственост на министерството на земеделието, на културата и на вътрешните работи. Това обяви регионалната министърка Лиляна Павлова, цитирана от "24 часа".

Още по темата

Според нея собствеността на държавата върху сградите давала възможност да се претендира за сделката, като още не било решено дали ще се иска разваляне по съдебен път или държавата ще иска да си изкупи обратно земята.

Министерството на регионалното развитие и министерството на земеделието са дали отрицателни становища до областния управител за заплануваната сделка, но той я извършил въпреки тях, обясниха Павлова и Десислава Танева.

МВР не е давало становища, но от своя страна е поискал областният управител да му актува сградата, което той не направил, заяви вицепремиерката Румяна Бъчварова.

Премиерът Бойко Борисов очаквал Веселин Пенев да си подаде оставката, защото било възможно заменянето с друг представител на Реформаторския блок.

Бъчварова призна, че зам.-областния управител, който е от ГЕРБ, не е уведомил правителството за готвената скандална сделка.

"Да Ви честитя 9-ти септември и да благодарим на другарката Нинова, че ни припомни какво е БСП - преднамереност, некомпетентност и лъжи", отвърна Бъчварова на обвиненията на социалстите, че е страна по сделката и лъже, че не е искано нейното становище.

"През целия ден това е поведението на БСП и ние като политическа сила, която много държи на истината и на обективността, държим и на това да не оставяме в заблуда нито един човек", посочи тя.

Според нея СП се опитва да размахва като знаме казуса със сделката, за да може да си реши вътрешнопартийните проблеми.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase