Снимка: БТА, архив
fallback

БСП иска изслушване на премиера Бойко Борисов в парламента и свикване на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) по темата за споразумението между Турция и ЕС, ролята на България и защитата на националния интерес, обяви социлерката Корнелия Нинова.

Oще по темата

"За нас е очевидно, че Турция рекетира в момента ЕС и нашият министър-председател е говорител на този рекет", коментира тя.

Затова социалистите искат аргументите да се чуят в Народното събрание, а в КСНС да се изработи отговорна национална позиция.

Според депутатът Ангел Найденов е очевидно, че България и премиерът отдават превес на турската позиция.

"Ние не сме хора, които са в плен на отрицанието и се опитват да намерят само слабости в управлението на правителството. Даваме си сметка, че има две непосредствени предизвикателства за интересите на България. Първото е опасността от бежанския поток, която е в най-пряка връзка с рисковете за дестабилизация на страната, а второто е невъзможността на ЕС да намери общо решение на този проблем, включително всичко свързано с поведението и позициите на турския президент", заяви Найденов.

Той предупреди, че именно второто предизвикателство, свързано с отслабването на ЕС и рискът всяка една страна да търси собствено решение на тези проблеми.

Според евродепутата Илияна Йотова България трябва да е плътно в отбора страни от ЕС, които настояват Анкара да покрие 72-те изисквания в пътната карта и едва след това да паднат визите за турски граждани.

Тя се опасява, че Австрия клони към държавите от Вишеградската четворка, т.е. не иска да приема мигранти и препоръча България да иска специален статут заедно с останалите страни, които са външни граници за ЕС.

Според Йотова Борисов не е получил обещание, че догодина страната ни ще бъде допусната по въздух в шенгенското пространство. За такъв ангажимент от страна на Ангела Меркел се чу в събота вечерта след срещата на българския министър-председател с германския канцлер.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

50

Мистър Х

преди 7 години

ДО РЕДАКТОРИТЕ. Престанете да пишете на български като чужденци. Когато прочетох неграмотното Ви заглавие, си помислих, че Борисов е бил рекетиран от някакъв говорител на Ердоган.

49

Гошо...Тъпото

преди 7 години

Леля Меркел се смее на...совалката на Бочко.Той като...пощенски гълъб носи в човката си хабер от Ерсдухан.Хабера е...ясен,извиване на ръце,ама какво да се прави,;гълъбчето...горкото не е виновно и Лелята го...погали нежно по...крилцето.

48

луцифер

преди 7 години

колко е зговорчива бсп в опозиция и само там

fallback