Снимка: архив Булфото
fallback

Левият кандидат за президент Румен Радев не е посочен от Москва и Георги Първанов не е човек на Путин. Това каза зам.-шефът на АБВ Ивайло Калфин по повод критиките, че претендентът на социалистите е спуснат от Русия.

Миналата седмица Методи Андреев от ГЕРБ обяви, че Радев е посочен за кандидат-президент по време на визитата на Корнелия Нинова и Георги Първанов в Москва за конгреса на Единна Русия преди няколко месеца.

"Това са глупости", каза Калфин пред bTV. Той обясни, че кандидатурата на ген. Радев е в резултат от желанието на АБВ да търси съвместна кандидатура с БСП и настояването на червените тя да е надпартийна.

Oще по темата

Калфин припомни, че Радев бе един от кандидатите, посочени от структурите на БСП по време на вътрешното допитване. "Ние се съгласихме, за да има разбирателство", каза заместникът на Първанов.

Той настоя, че в съюза между АБВ и БСП няма водеща сила.

"Трябва да подпишем споразумение, трябва да се води кампания", каза още Калфин и изрази недоволство, че след посочването на Радев се забелязва липса на активна кампания.

Зам.-шефът на АБВ отново обясни, че Радев трябва да си посочи вице. Според него било редно щом номинираният за президент е отдалечен от политиката, същото да важи и за подгласника му.

Калфин коментира и екстрадирането на турския бизнесмен Абдулах Бююк. Според него е неприемливо, че започваме да повтаряме думите на Турция.

"Ердоган казва: Турция много се мъчи с мигрантите и Европа не прави нищо. Неприемливо е, когато от български държавници се чува същото", подчерта бившият външен министър. В същото време Калфин обясни, че не вижда каква сделка може да бъде сключена за Бююк.

Според него България трябва да има към Турция по-определена и ясна позиция.

"Този трафик през границата на имигранти не е нещо случайно. Турция трябва не да се оплаква, а да направи всичко възможно да го затвори. Не е приемливо Турция да заплашва ЕС, че щяла да пусне мигрантите, ако не получи безвизов режим. Не може да влезеш в едно семейство, като изриташ вратата и влезеш с взлом", каза Калфин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

14

Анонимен

преди 7 години

Вярно, че този Радев е един от кандидатите посочени при вътрешното запитване, само че забрави да каже на кое място е. Май на последно. Каква стана тя, допитваха се и пак издигнаха този, който те си решиха. Е, тогава, не се ли обезсмисли вътрешното гласуване? На комунист никога не може да се вярва. Те са долни изчадия.

13

Анонимен

преди 7 години

Каква е разликата да си човек на Москва и на Путин? Ако изобщо може това да се нарича човек!

12

Петър Дертлиев

преди 7 години

Иво, Иво, все същото рядко ла...йно си остана. Помниш ли как ми се бе залепил за *** и все чакаше някаква длъжност

fallback