Снимка: БТА, архив

Пленумът на БСП избра ген. Румен Радев за кандидат-президент на партията.

Още по темата
Гласуването беше тайно.

Ген. Радев е получил 99 гласа, Румен Гечев - 38, а Таско Ерменков - 13. Гласували са 151 членове на Националния съвет, има една недействителна бюлетина, обяви соцлидерът Корнелия Нинова.

"Вече БСП има кандидат, дано той да бъде успешен", коментира Янаки Стоилов, който беше един от номинираните, но си направи отвод.

Членовете на НС на БСП избираха измежду кандидатурите на Таско Ерменков, Румен Гечев и ген. Румен Радев.

По-рано от надпреварата се отказаха Илияна Йотова, Михаил Миков, Марио Трайков и Янаки Стоилов.

След като стана ясно, че Радев ще се бори за "Дондуков" 2, самият той призна, че от БСП са му поставили само едно условия и то е да спечели изборите и да работи за България.

Според него въпросът за вицепрезидента наистина е много сериозен. Имена днес не са обсъждани.

"Аз държа и уважавам всички евентуални коалиционни партньори в една по-широка коалиция. Предстои ми да изложа своята визия и пред тях и тогава да решаваме този въпрос“, заяви ген. Радев.

Генералът разкри и че лично соцлидерката Корнелия Нинова му се е обадила и му е казала, че той е номиниран от местни организации за кандидат за президент. Тогава той не й отговорил дали е готов да се кандидатира, но дал съгласие на 2 август, ден след като официално връчи рапорта си за напускане на армията.

Попитан дали поставя условия на БСП, за да приеме тази номинация, ген. Радев посочи, че има ясно споразумение и отговорност.

"Отворен съм за всякакви предложения, но винаги преценям по съвест и по убеждения“, добави той.

"Летял съм на всякаква техника и при всякакви условия и винаги съм намирал път към летището", похвали се Радев, а Нинова допълни: "Имаме сериозно подготвен самолет, който да му предоставим".

По-късно стана ясно, че БСП ще се яви на президентските избори в широка лява коалиция. На следващ пленум ще се решава как ще се казва коалицията и кои партии ще влязат в нея.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase