Снимка: ДСБ

България незабавно да изиска от Европейския съюз и ключовите си партньори в НАТО да пресекат всеки опит за използване на мигрантската заплаха в българо-турските отношения, поискаха от ДСБ на брифинг.

От партията заявиха, че са загрижени от непоследователните позиции и послания на българското правителство в настоящата международна ситуация, в която България е изправена пред сериозни рискове - разконцентриран ЕС, блокирана от изборите външна политика на САЩ и доминиращ агресивен натиск от страна на Русия и Турция.

"Опасно е в такъв момент българската политика да се изразява в едностранни жестове към авторитарните режими в Анкара и Москва, било с цел тяхното “омилостивяване” или търсене на предизборни ползи. Случаят "Абдула Бююк" е особено ярък пример за порочна политика, наред с отстъплението от националните позиции по проекта "Белене" и другите руски енергийни проекти на Балканите, както и заявката за двустранно уреждане на мигрантския въпрос с Турция", коментираха от ДСБ.

Партията на Радан Кънев смята, че българският национален интерес налага ангажимент на НАТО за охрана на българо-турската граница, по реда, по който тази охрана се прилага между Турция и Гърция и в духа на споразумението за засилено сътрудничество между ЕС и НАТО от срещата на върха във Варшава и ускоряване на приемането на страната в Шенгенското пространство.

От ДСБ искат поставяне на казуса АЕЦ "Белене" и присъдата срещу България в европейски контекст, както и съдействие от ЕК, в рамките на преговорите с Москва, за осигуряване на разрешение от руската страна за продажба на ядрения реактор на трета страна.

Във вътрешнополитически план ДСБ подкрепя искането за свикване на КСНС, на който ще постави въпроса за засилване на държавния контрол върху вероизповеданията и религиозното обучение и финансирането на религиозни институции.

България трябва да прекрати влиянието на борбата между ислямистките движения на Фетуллах Гюлен и Ердоган на българска територия. Също както трябва да се прекрати и политическо влияние от Русия върху БПЦ, смятат от партията.

На КСНС от ДСБ ще поставят и въпроса за недопускане на откриването на изборни секции за президентските избори в Турция, предвид "фактическата отмяна на демократичните правила в турския вътрешнополитически живот".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase