Снимка: Dnes.bg

По-малко от 3 месеца остават до изборите за президент у нас, които трябва да определят наследника на държавния глава Росен Плевнелиев, чийто първи (и засега единствен) мандат изтича в началото на 2017 година.

И въпреки краткото време което остава до вота, повечето водещи политически сили все още не са обявили официално кандидата си за "Дондуков 2".

Ще се кандидатира ли Бойко Борисов за президент? Ще успее ли обединеният кандидат на левицата да се пребори с избора на ГЕРБ? Имат ли сили обединените патриоти да достигнат до балотаж с двойката Каракачанов/Нотев? Ще влезе ли Слави Трифонов в политиката? Това са само част от въпросите, чиито отговори ще намерим в следващите месеци.

И докато кандидатите за президент не са съвсем ясни, екипът на Dnes.bg реши да се допита до своите читатели: Кой би бил най-подходящ за президентския пост на "Дондуков" 2? Традиционната ни анкета отбеляза сериозен интерес и само в рамките на 6 дни в нея гласуваха 6038 души.

Какво показват резултатите? Премиерът Бойко Борисов, генерал Румен Радев и шоуменът Слави Трифонов са тримата, радващи се на най-солидна подкрепа в анкетата ни.

Министър-председателят определено е фаворитът на читателите ни за кандидат на ГЕРБ за наследник на Росен Плевнелиев. Борисов събира 9% от общите гласове за всички потенциални кандидати, които бяха изредени в допитването.

За сравнение другите "гербаджии" в анкетата ни: Йорданка Фандъкова, Томислав Дончев, Димитър Николов и Цецка Цачева събират съответно 5%, 3%, 3% и 1% от гласовете.

Още по темата

В левицата нещата са напълно ясни – нашумелият в последните седмици генерал Румен Радев определено се радва на най-солидна подкрепа в анкетата. На практика бившият вече шеф на ВСС събира подкрепата на всеки пети анкетиран – 21%. Далеч зад него в "левите" редици остава Мая Манолова, за която са изразили готовност да гласуват 4% от участниците. Президентът Георги Първанов (2002-2012 г.) пък се радва на подкрепата на едва 3% от хората.

Неяснотата за кандидата на Реформаторите видно се отразява и на нагласата на читателите ни да гласуват за кандидати на блока. Спряганите за кандидати на дясното обединение Гроздан Караджов, Трайчо Трайков и Димо Гяуров събират подкрепа между 1 и 2% на нашите читатели. По-сериозна е подкрепата (3%) за бившия председател на народното събрание Огнян Герджиков, който обаче вече категорично обяви, че няма да се кандидатира за президент, независимо от формацията, която го издигне.

Прави впечатление, че първият сигурен кандидат-президент от парламентарно представените партии – Красимир Каракачанов, успява да събере 5% от подкрепа в анкетата ни и явно доказва, че патриотичното обединение между ВМРО, НФСБ и "Атака" за тези избори има солиден потенциал.

Изненадващо или не, шоуменът Слави Трифонов, който изглежда е на прага да влезе в политиката, събира подкрепата на всеки десети в анкетата ни (10%) за предпочитан наследник на Росен Плевнелиев. На практика според допитването той отстъпва единствено на генерал Румен Радев в предпочитанията на читателите.

Трябва да се отбележи и добрият резултат за бившия премиер Симеон Сакскобургготски, чието име също се завъртя преди няколко седмици. За Царя готовност да гласуват изразяват 7% от участвалите в допитването. Бизнесменът Веселин Марешки пък е харесван за държавен глава от 5% от анкетираните.

Цели 16% пък са категорични, че ще гласуват за друг кандидат, който не е споменат в настоящата анкета. Една доста солидна група, която явно още търси най-достойният за държавен глава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase