Снимка: архив, Булфото

Софийският апелативен съд е отказал екстрадицията на Абдулах Бююк в края на март. Това съобщи министърът на правосъдието Екатерина Захариева по повод информациите, че Република Турция ще поиска екстрадирането от България на лице, свързано с организация на Фетхуллах Гюлен, която в Турция оценяват като терористична.

"От 28 юни досега няма постъпило искане за екстрадиция от Република Турция за който и да е неин гражданин", заяви министър Захариева, цитирана от "Фокус".

От Министерството на правосъдието припомниха, че според Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест молбите за екстрадиция от молещите държави се подават в писмена форма до Министерството на правосъдието на България.

Още по темата

Молбите могат да се предадат и по дипломатически път или през Интерпол.

След проверка на молбата и ако тя съдържа всички необходими документи – оригинал или заверено копие на присъдата, описание на престъплението, данни за лицето, информация за изтърпяното наказание, Министерството я препраща на Върховната касационна прокуратура, която задържа лицето за 72 часа и изпраща преписката на окръжния прокурор, в чийто район се намира лицето.

Прокурорът внася в окръжния съд искане за задържане под стража до приключване на производството и внася преписката за разглеждане от съда, уточняват от правосъдното министерство.

Производството е двуинстанционно. Окръжният съд е компетентен на първа инстанция,  а апелативният – на втора. На втора инстанция решението е окончателно, разясни още процедурата министър Захариева.

По думите ѝ от началото на годината от страна на Република Турция са постъпили 4 искания за екстрадиране, като по всички има произнасяне от българския компетентен съд.

Министър Захариева обясни, че с едно от предишните искания от края на март съвпада само малкото име на лицето, за което Турция иска екстрадиране – Абдулах. "Съдът се е произнесъл окончателно за въпросното лице в края на март и е отказал екстрадиция", каза още тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase