Снимка: Архив Reuters

Премиерът Бойко Борисов води класацията с 35,1%, ако се яви на президентските избори наесен, сочи национално представително проучване на "Сова Харис", проведено сред 1000 души в периода 21-25 юли 2016 г.

След него се нарежда столичният кмет Йорданка Фандъкова, която би получила одобрението на 30,3 на сто от гласовете на тези, които биха отишли до урните на 6 ноември.

Трети по одобрение сред гласоподавателите е омбудсманът Мая Манолова – 20,7% биха пуснали бюлетина за нея, за да наследи Росен Плевнелиев на "Дондуков" 2.

Веднага след почетната стълбичка се нарежда вицепремиерът Томислав Дончев с твърда подкрепа от точно 20%.

Пети в класацията на "Сова Харис" е лидерката на БСП Корнелия Нинова с 18,3 на сто одобрение от интервюираните.

На шесто място влиза шоуменът Слави Трифонов, макар с орязан референдум, но с мерак за политиката, той привлича към персоната си 16,4% от изявилите желание да гласуват.

Следват Ивайло Калфин, бургаският кмет Димитър Николов, Цецка Цачева, чиито проценти се въртят около 15-те.

Прави впечатление обаче, че някои от спряганите за кандидат-президенти като Мая Манолова, Цецка Цачева, Корнелия Нинова или Йорданка Фандъкова имат по над 60% неодобрение от гражданите, коментира социологът Васил Тончев.

По думите му близо 3 месеца преди вота ситуацията е повече от странна.

"Водещите политически партии още не са обявили своите кандидати, което вероятно обуславя дефицита на социологически данни в публичното пространство. Оказа се, че избирателите нямат намерение масово да се втурнат към урните наесен. По-малко от половината са абсолютно сигурни, че ще гласуват. Като се има предвид и че в избирателните списъци фигурират доста имена на хора, които не пребивават в страната, се очертава развръзката на изборите да се получи на балотаж", прогнозира той.

Тончев допълва, че на обществото е даден отговора на въпроса какво би станало, ако лидерите на основните партии се явят като кандидат-президенти.

"Виждаме, че интригата вероятно ще се сведе до двубой между Бойко Борисов и Корнелия Нинова. Превъзходството на лидера на управляващата партия е очевидно, но все пак не би било достатъчно, за да приключи изборите още на първи тур. Това пък предполага усложняване на ситуацията и ново прегрупиране на силите за евентуалния втори тур на надпреварата", допълва социологът.

Според него утвърдени формации като ДПС, РБ и АБВ могат да окажат съществено влияние на резултатите от изборите, но не като издигнат свой кандидат, а като подкрепят номинациите на някоя от водещите партии.

Васил Тончев прогнозира, че под 50% от българите ще гласуват на предстоящите президентски избори.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase