Снимка: БТА, архив
fallback

Парламентът избра Карина Караиванова за председател на Комисията по финансов надзор. За нея гласуваха 139 депутати, 24 бяха против, 11 се въздържаха.Само БСП и двама независими гласуваха срещу избора. 

Караиванова досега бе зам.-министър на финансите. Номинацията й бе издигната от ГЕРБ и бе единствената кандидатура за поста. 

Новата шефка на КФН бе избрана след дебати, по време на които БСП разкритикува процедурата по избора и припомни, че е сезирала Конституционния съд. Според социалистите има закононарушение в това, че не е спазен срокът за обществено обсъждане на кандидатурата. 

"Нарушихте правилника на Народното събрание, съкратихте многократно срока за обществено обсъждане", каза соцдепутатът Румен Гечев. Според него не е редно и толкова много политическа власт да се съсредоточава в ръцете на министъра на финансите.

"Той е представляващ БНБ, принципал е на Българската банка за развитие, сега изпраща и зам.-министър начело на КФН", обясни Гечев. 

РБ подкрепи процедурата и припомни, че и друг път се е случвало срокът да се съкрати. Петър Славов обвини БСП, че когато има обещана квота, мълчи за нарушената процедура, а когато няма - критикува. ДПС призна, че процедурата е нарушена, но даде подкрепата си за Караиванова.

"Познаваме качествата на г-жа Караиванова, вървяла е по стълбицата отдолу нагоре, ползвала се е с доверие на различни правителства. Това е достатъчно, за да я подкрепя", каза Йордан Цонев от ДПС. 

Той посъветва Караиванова да е внимателна за влияние на икономически кръгове върху комисията, защото дълго време е било така. 

Независимият Георги Кадиев подложи под съмнение професионалните възможности на Караиванова. Според него тя може да е експерт в дадени сфери, но те не са нужните за управление на КФН. 

Делян Добрев от ГЕРБ обясни, че работата на опозицията е да критикува, но той не е чул нито една съществена критика към кандидатурата на Караиванова. Не било проблем и това, че тя е единствената номинация, защото никой не е спирал другите партии да правят свои. 

41-годишната Карина Караиванова е икономист, завършила е Стопанския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" със специалност финанси и банково дело.  

Новата шефка на КФН е специализирала в Ирландия, Холандия, Япония и България. Професионалният й опит е минал най-вече в държавната администрация. 

Постъпва в Министерството на финансите през 2003 г. като редови експерт с ресор програма САПАРД и други европейски фондове. Издига се до директор на дирекция "Национален фонд" през 2011 г., а година по-късно е назначена за заместник-министър на Симеон Дянков, но за кратко. Отново е издигната на поста при Владислав Горанов.   

Ресорите на Караиванова са управление на държавния дълг, международни финансови институции, Национален фонд и дирекцията "Държавни помощи и реален сектор", в която попадат всички предприятия с държавно участие.

Безпристрастност, обективност и призрачност. Това са принципите, от които обеща да се ръководи новоизбраната шефка на Комисията по финансов надзор.

Караиванова се ангажира да формира екипа си максимално бързо и си постави като краен срок септември.

Въпреки призивите на някои депутати да провери работата на КФН по време на мандата на предшественика й Стоян Мавродиев, чието управление бе изпълнено със скандали, тя отсече, че няма да направи ревизия.

"Актовете на КФН подлежат на контрол, не е моя работа да правя проверка", каза Караиванова.

Тя положи клетва днес, след като депутатите я одобриха за ръководител на КФН.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

8

сминдух енд чесън

преди 7 години

А тези ръце вероятно не са от най чистите,да не кажа ,че направо са си мръсни, щом властта си я харесва

7

Анонимен

преди 7 години

"Тя пък обеща: Безпристрастност, обективност, прозрачност"супер клише!

6

:)

преди 7 години

Как шефката на най влиятелния контролен орган бе " назначена" спусната от ГЕРБ без да има възможност да се дискутират други кандидати. Защо ли, много просто. КФН ще пълни партийната касичка. Лично мисля, че корупцията в БГ по времето на ГЕРБ е достигнала вече нивата от БСП-ДПС управлението. Време е за избори.

fallback