Снимка: архив, Булфото

Бившият шеф на парламента Огнян Герджиков обяви, че се водят преговори за номинирането на Симеон Сакскобургготски за президент на вота през есента.

Още преди месеци той обяви, че бившят премиер е най-подходящият човек, който може да замени Росен Плевнелиев на "Дондуков" 2, сега обаче се аргументира.

Още по темата

"Това е моето категорично разбиране. Знам, че той натрупа негативи във вътрешнополитически план, но издигането му ще е мерило дали политическите сили са узрели да разберат какво е необходимо на България. За съжаление, те мислят за собствените си партийни интереси. Няма друг с такъв авторитет и да представя България по-престижно от Симеон Сакскобургготски. Наречен преди години Мистър Европа, всеки кралски двор е отворен за него, във всеки момент може да влезе във връзка с всеки световен лидер. Няма друга такава фигура в България. За съжаление, това не се осъзнава от огромна част от партийните водачи, а и от голяма част от хората", казва Герджиков в интервю за "Труд".

Въпреки че Царя неведнъж е казвал, че няма апетити към стола на държавния глава, Герджиков настоява, че тези му дими са изречени, защото не иска да е един от многото кандидати.

"Ако получи сериозна подкрепа от хората, тогава би могъл да приеме", казва бившият депутат от НДСВ и изброява кои партии може да са обединят и издигнат Сакскобургготски за президент, с чиято номинация той може и да кандиса - ГЕРБ, БСП и ДПС.

"Има нещо дълбоко сбъркано в мисленето ни по отношение фигурата на президента. Какво значи партия - pars, -tis от латински значи част от обществото, група, която се обединява в защита на собствени интереси - класови, политически, икономически. Лидер на политическа партия, на част от обществото, не може да бъде президент. Това е нон сенс", настоява Огнян Герджиков.

По думите му, за да бъде обединител на нацията, бъдещият кандидат президент трябва да е надпартиен, равноотдалечен от партиите човек.

"Това трябва дълбоко да се осмисли. По конституция президентът олицетворява единството на народа. Как лидер на партия става и казва: Аз си замразявам членството. Това са изкуствени конструкции", отсича той.

Бившият парламентарен шеф твърди, че има достатъчно хора, които наистина мислят за България и знаят кое е доброто за държавата.

"Знаят, че не трябва теснопартийните интереси да са над тези на България. В този труден свят, в това изключително трудно време колко ценна ще бъде обединителна фигура с огромен авторитет в света, както е Симеон", настоява той.

Огнян Герджиков казва още, че е изненадан от решението на среди в БСП, които го искат за свой кандидат за президент.

"Изненадан съм. Много имена се спрягат и аз съм един от многото. Но фактът, че са стигнали до мен, говори, че не могат да намерят достатъчно консенсусна и силна фигура в своите редици, която да издигнат", казва той и категорично настоява, че няма мераци за държавен глава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase