Снимка: Архив, БТА

Премиерът Бойко Борисов се ядоса на думи на Радан Кънев, че българското правителство е "крайно кекаво" по въпросите за политическата ни стабилност в НАТО и в ЕС.

По думите на лидера на ДСБ имаме двама министри, които защитават българския интерес, и един премиер, който подрива усилията им.

"Единственият гарант с реална власт е това правителство и пази Боже да стане друг гарант", контрира премиерът Борисов преди началото на заседанието на кабинета.

"Някой, ако се опитва да каже, че това правителство не е гарант за нашето членство в НАТО и ЕС, е нагла лъжа, клевета, измислица и желание да се построи една предизборна кампания. Да се твърди, че военният и външният министър са гарантите за НАТО и ЕС, а ние, другите, едва ли не сме пречка за това, е не само лъжа, но и не отговаря на истината", отсече той.

Премиерът каза, че с военния министър са посетили всички бази, участвали са в много учения и абсолютно всички предложения, които касаят НАТО, са минали в МС и в парламента. С външния министър също се правело всичко необходимо по тези теми.

Борисов каза още, че България е давана за пример за най-лоялен партньор на Балканите.

Премиерът припомни и съвместните военни учения и попита с кое правителството е дало повод да се твърдят тези "манипулативни" лъжи.

Борисов не назова поименно Радан Кънев, но посочи, че се "вкарва клин между министрите от човек, който явно иска БСП, ДПС и останалите да се върнат на власт".

Премиерът попита какво би правил военният министър, ако правителството не беше събрало повече пари в бюджета.

"Щяхме ли да поемем тези ангажименти към армията, щяхме ли да приемем всички закони в парламента без ГЕРБ. С кое сме го заслужили всеки ден да ни се упражняват поименно", коментира още той.

Според него има нужда от подкрепа там, където са най-тежките реформи, например в здравеопазването, а не за НАТО и ЕС, където сме направили всичко. Борисов напомни, че от днес в някои болници ще се постъпва с пръстов отпечатък и според него тази мярка ще даде резултат.

Той настоя, че трябва да можем да кажем и опасенията си пред партньорите, като припомни свои думи, че ескалацията на въоръжаване и напрежение е опасна.

"Моите уважения и към Трайчо, и към Гроздан Караджов, и към всички, но те ако са гарантът за НАТО и ЕС, със сигурност няма да сме там“, заяви Борисов.

Премиерът призова министрите да реагират в такива ситуации, защото останалите им колеги остават като в "небрано лозе".

Всеки ден полагаме огромни грижи, убеден съм, че всеки от вас полага огромни усилия, колите ви взехме само и само да покажем, че и ние можем да правим отвреме навреме популистки неща, призна Борисов с усмивка.

Той се обърна и към здравния министър Петър Москов, като го призова да продължава с реформата.

"Министър Москов, въпреки че нямаш никаква подкрепа и си ръководител на предизборния щаб на ДСБ и мой противник и на Фандъкова в София, вече те приписват само мой министър, аз се гордея с това, да продължиш с всичка сила, особено с пръстовите отпечатъци и намаляване на цените на лекарствата, защото това е реформата, това е болезненото, това е трудното".

Премиерът беше категоричен, че единственото нещо, което не търпи промяна, е членството ни в ЕС и НАТО.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase